Kde rostou peníze?

Každý rodič se dříve či později stává finančním poradcem svého dítěte, bez ohledu na to, jak moc se na to cítí. Není vůbec snadné odpovídat na otázky typu: Proč se některé věci platí penězi a na jiné je potřeba ta plastová kartička? Proč už bankomat nechce vytisknout další peníze? Proč mi nemůžeš zvyšovat kapesné každý týden, když jsem pořád starší? S tipy na to, jak se pustit do finančního vzdělávání, přišla do středečního Atria spisovatelka a ilustrátorka Denisa Prošková.

První obálka je na nájem, druhá na jídlo, další na spoření a poslední, kterou maminka pečlivě zakládá, má název ŽELEZNÁ REZERVA. Do obálky s nápisem na ZÁBAVU se toho vejde až podezřele málo… Situaci, kdy rodina u kuchyňského stolu po výplatě podobným způsobem třídí peníze, dnešní děti už běžně nezažívají. Je to obrázek, který patří spíše do dětství současných prarodičů a rodičů. Mohou tyto „obálkové generace“ dobře rozumět svým dětem, které v peněžence odmala nosí kreditní kartu, nakupují ve virtuálních internetových obchodech a nazpaměť znají kdejaký reklamní spot? Podle ilustrátorky a spisovatelky Denisy Proškové to možné je. Je jen potřeba, aby si na sebe děti i rodiče udělali čas a společně si o svých světech povídali.

Finance jsou dobrým společným tématem, zvláště v době, kdy se tolik hovoří o potřebě finančního vzdělávání. Na školách se už tak děje, finanční gramotnost je povinnou součástí školní výuky. „O penězích bychom si měli s dětmi povídat také v rodinách. Zapojit by se mohli také prarodiče, kteří mají více času. Starší generace si uměla v minulosti více odříct a nenechala se jen tak ovlivnit reklamou. Prarodiče také mají více životních zkušeností a používají obyčejný selský rozum…“, říká autorka a ilustrátorka tří publikací, které populární formou seznamují děti s hospodařením v rodinách.

Knihy jsou vlastně takovými prvními finančními rádci dětí školního a dokonce i předškolního věku. Přinášejí řadu modelových situací z rodiny, školy, ze světa zvířat, pohádkových postav. Vtipně a srozumitelně vysvětlují, co jsou to úspory, daně, úroky, dluhy, hypotéky. Objevuje se ale například i téma, proč je někdo hodně bohatý a jiný má problémy zaplatit obědy ve školní jídelně. Děti jsou velmi citlivé na spravedlnost a podle Denisy Proškové je právě toto otázka, na kterou současní rodiče možná obtížně hledají svou odpověď.

O finanční gramotnosti a bezradnosti současných dětí si s Denisou Proškovou, autorkou a ilustrátorkou knih Kde rostou peníze, Aby vám peníze dobře sloužily a nikam vám neuletěly a Domov je nejdůležitější místo na světě, povídala moderátorka Andrea Zajíčková.

autor: Andrea Zajíčková
Spustit audio