Kde je angličtina doma?

9. červen 2014

Angličtina, která je rodným jazykem všech obyvatel Velké Británie, je jedním z nejvýznamějších a nejpoužívanějších světových jazyků.

To znamená, že anglicky mluví lidé po celém světě. Že se ji taky učítě ve škole? Angličtina se vám bude hodit v mnoha situacích. Tak třeba na dovolené, až si budete chtít koupit zmrzlinu. Nebo se může stát, že budete chtít nějakému cizinci poradit cestu.

Londýnem, to je hlavním město Velké Británie, protéká řeka Temže, která ho spojuje se Severním mořem. A právě odtud v roce 2006 do Temže zabloudila velryba. Pro londýňany to byl velký šok. Velryba byla skoro šest metrů dlouhá a do vzduchu vyfukovala mohutný proud vody.

Tento pohled mají návštěvníci londýnského Muzea designu přímo z jeho kavárničky.

Jaké další zajímavosti zjistila o Velké Británii moderátorka Klára Nováková? Poslechněte si to.

Hlavní město: Londýn
Hlava státu: královna
Jak se tady mluví: angličtina
Zajímavosti: Oficiální název státu je Spojené království Velké Británie a Severního Irska. V Londýně jezdí známé červené autobusy a černé taxíky.

londýnský autobus

Podnikněte výlet do pohádkového světa mluvících zvířat, který se nachází za starou skříní. Nebo výlet do fantastického světa plného elfů, skřítků a hobitů. To vše slibují knížky anglických autorů Letopisy Narnie (C. S. Lewis) a Pán prstenů (J. R. R. Tolkien).

00969053.jpeg
autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Pusť si video