Karel IV.: soutěžní zadání pro prosinec 2015

7. prosinec 2015

Otázka, úkol a týdenní nápovědy pro měsíc prosinec 2015.

K měsíčnímu slovu se dostanete pomocí týdenních slov:

1. týden: __ __ __ __

2. týden: __ __ __ __ __ __

3. týden: __ __ __

4. týden: __ __ __ __ __ __

Otázka měsíce prosince 2015:
Rytíři ve středověku nebyli jen bojovníci, jejichž snahou bylo mít sportem a zápolením trénované tělo. Museli také prokazovat statečnost v boji a věrnost panovníkovi, na jehož straně bojovali. Povinností rytíře bylo být zdvořilý, ochraňovat slabé, pomáhat vdovám a sirotkům. Pokud někdo tyto zásady porušil, mohl o své rytířství přijít, což byla velká ostuda. Ve středověku se rytířem stávali chlapci ve věku okolo patnácti let, tedy přibližně ve věku žáků deváté třídy. Dovedete si to představit? Bylo to většinou po nějaké bitvě. I Karel IV. byl po jedné důležité bitvě, ve které byl dokonce zraněn, pasován na rytíře. Kolik let mu bylo?

Úkol měsíce prosince 2015:
Rytíři většinou neuměli psát, ale někteří skládali písně nebo třeba básněmi opěvovali statečnost svého panovníka nebo krásu žen, do kterých byli zamilováni. Vaším úkolem je napsat básničku, pochopitelně do kroniky. O čem? O Karlu IV. nebo o Ušounovi Rušounovi. Nebo o tom, jak soutěžíte. Nebo o tom všem dohromady. K básničce nakreslete obrázek.

Páteční nápovědy pro týdenní slovo (objeví se zde vždy v pátek ráno):

Pátek 11. prosince 2015

Poslechni si písničku Holubí dům, zjisti, jaká část domu má bílou barvu, a určitě uhodneš týdenní slovo.

Pátek 18. prosince 2015

Na obrázku je jedno velké moravské město, kde údajně žil drak. S největší pravděpodobností to byl krokodýl, kterého město dostalo darem. Také je dost možné, že ho přivezli bojovníci z křížových výprav. Pokud víš, které město to je, máš nápovědu týdenního slova.

Pátek 25. prosince 2015

Petrov při pohledu ze Špilberku

Gladiola je rostlina, která je u nás ve volné přírodě velmi vzácná, jde o silně ohrožený druh. Na zahrádkách je však možné spatřit její vyšlechtěné odrůdy. Pokud chceš nápovědu týdenního slova, zjisti, jaký je její český název.

Pátek 1. ledna 2016

Mečíky (Gladiolus) na okresní výstavě v Tachově (2010)

Pozor! Pozor! Je tady první den roku 2016, ale je tu i poslední nápověda, která patří ještě do roku předcházejícího. Tak to nepopleťte! Na obrázku drží jezdec dřevec. Je to zvláštní tupá dřevěná zbraň, kterou se snažil svého protivníka shodit z koně. Při jaké slavnostní příležitosti se to většinou stávalo? Pokud to uhodneš, máš zároveň i týdenní slovo.

Utekly vám pondělní, úterní, středeční nebo čtvrteční nápovědy? Poslechněte si je v Klubech Rádia Junior, které najdete v iRadiu.

Rytíř s dřevcem

Jak se zapojit do soutěže o měsíční cenu?

Pokud chcete soutěžit o měsíční cenu, tedy o cenu měsíce prosince, pošlete správnou odpověď i znění měsíčního slova na adresu radiojunior@rozhlas.cz nejpozději do pondělí 4. ledna 2016 do 23 hod. 59 min. Do předmětu napište heslo Karel IV. A nezapomeňte uvést název týmu, adresu a také spojení na váš soutěžní tým! Připomínáme, že abyste se soutěže mohli zúčastnit, musíte být zaregistrovaní.

O co soutěžíme tento měsíc?

Třídní kolektivy hrají o:

Set her od Albi pro oživení výuky i zábavu na přestávky

Hravou encyklopedii Jiřího Žáčka

Balíček od Albi obsahuje hry Ubongo, Athéna a Veselá farma

Srozumitelná hesla, poezie i legrace – to jsou hlavní klady Encyklopedie pro děti 21. století. Zbrusu nová kniha oblíbeného českého spisovatele Vám pomůže třeba se zeměpisem, biologií i technikou.

Pro každého člena týmu svačinový box s klíčenkou Ušouna

Encyklopedie pro děti 21. století. Cenu věnuje nakladatelství Albatros

Digitální rádio pro koordinátora týmu

Svačinový box a klíčenka s Ušounem

Rodinné týmy hrají o:

Digitální radiopřijímač

Zábavnou hru od Albi Česko Junior

Samozřejmě i rodinný kolektiv (stejně jako třídní) získá svou Encyklopedii pro děti 21. století od Jiřího Žáčka a každého člena týmu potěší svačinový box s klíčenkou Ušouna.

Hra Česko Junior od Albi
autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Pusť si video