Karel IV.: soutěžní zadání pro květen 2016

2. květen 2016

Otázka, úkol a týdenní nápovědy pro měsíc květen 2016.

K měsíčnímu slovu se dostanete pomocí týdenních slov:

1. týden:
__ __ __ __ __ __

2. týden: __ __ __ __ __ __ __

3. týden: __ __ __ __

4. týden: __ __ __ __ __ __ __ __ __

Otázka měsíce května 2016:
Karel IV. byl od dětství dobře trénovaný všemi možnými způsoby. Jezdil na koni, šermoval, účastnil se různých rytířských turnajů nebo honů a lovů divoké zvěře. Navíc musel být připraven kdykoli vytáhnout do boje. Dnes bychom řekli, že byl v dobré fyzické kondici. A protože byl na tehdejší i současnou dobu velice vzdělaný, měl nejspíš i trénovaný mozek, což je také nesmírně důležité. To všechno mu určitě pomáhalo zvládat i různé vážné úrazy a nemoci. Jeho poslední úraz ovšem způsobil, že musel dlouhodobě ležet bez možnosti pohybu. To nejspíš zapříčinilo, že dostal zápal plic, na který nakonec zemřel ve věku 62 let.
Vaším úkolem je zjistit, jak jej v pohřební řeči nazval jeho přítel Vojtěch Raňkův z Ježova. Tohle pojmenování Karla IV. používáme dodnes.

Úkol měsíce května 2016:
Je tu poslední úkol celé soutěže. Vy, kteří jste s námi soutěžili od jejího začátku, jste zažili spoustu zajímavých a možná i zábavných okamžiků. A dozvěděli jste se třeba i to, co jste vůbec nevěděli. O to všechno v soutěži šlo, nejenom o úžasné ceny. Vaším úkolem je znova se vyfotit s Ušounem, ale tentokrát před vaší školou, za deště třeba s pláštěnkami a s deštníky. A v případě rodinných týmů na místě, které máte ve vašem bydlišti rádi nebo které je ve vaší obci, městě nebo vesnici, nejvýznamnější. A pochopitelně šup s fotografií do kroniky. Do ní ještě napište zhodnocení celé soutěže – co se vám nejvíc líbilo, co vás překvapilo nebo jaký úkol vám dal nejvíc práce a přemýšlení apod.

Páteční nápovědy pro týdenní slovo (objeví se zde vždy v pátek ráno):

Pátek 6. května 2016

Vylušti tajenku. Je nápovědou týdenního slova.

Pátek 13. května 2016

Křížovka pro 6. květen 2016

Vylušti tajenku. Je v ní ukryta nápověda pro týdenní slovo.
METEOROLOGIE – doplň následující slova do křížovky: tlak, ovzduší, podnebí, vítr, záření, vlhkost, počasí.

Pátek 20. května 2016

Křížovka pro 13. květen 2016

Poslechni si písničku "Heleme se, nemele se" od Ivana Mládka. Je v ní ukrytá nápověda týdenního slova.

Pátek 27. května 2016

Na fotce je moderátor Rádia Junior, Honzík. On sám je nápovědou pro týdenní slovo.

Jak se zapojit do soutěže o měsíční cenu?

Honzík Špitálský taky vyzkoušel postel, kam se s mí v botách

Pokud chcete soutěžit o měsíční cenu, tedy o cenu měsíce května, pošlete správnou odpověď i znění měsíčního slova na adresu radiojunior@rozhlas.cz nejpozději do pondělí 30. května 2016 do 23 hod. 59 min. Do předmětu napište heslo Karel IV. A nezapomeňte uvést název týmu, adresu a také spojení na váš soutěžní tým! Připomínáme, že abyste se soutěže mohli zúčastnit, musíte být zaregistrovaní.

A kdo soutěží o hlavní výhru, musí poslat kroniku se všemi náležitostmi do redakce Rádia Junior nejpozději do 3. června 2016. Všechno si zkontrolujte na našich webových stránkách v Pravidlech soutěže.

O co soutěžíme tento měsíc?

Třídní kolektivy hrají o:

Knihu Karel a rytíři od nakladatelství Mladá fronta

Výběr nejslavnějších evropských rytířských legend je orámován a spojen vyprávěním o šesti měsících v životě malého Karla IV. u francouzského královského dvora. Sedmiletý Václav, následník českého trůnu, přijíždí na otcův příkaz do Paříže. Po svatbě s princeznou Blankou se stěhuje na malý hrad západně od Paříže. Tam je obklopen učiteli z různých koutů Evropy, kteří se intenzívně věnují princovu vzdělávání. Jeho podstatou jsou staré příběhy: svaté texty, ale i rytířské legendy, v nichž jsou obsaženy vzory důležitých ctností, které by budoucí král měl mít. A tak si můžeme přečíst barvitá vyprávění o Artušovi, Beowulfovi, Siegfridovi a Kriemhildě, o svatém Jiřím, patronu rytířů, o španělském králi Alfonsovi, Karlu Velikém a rytíři Rolandovi a samozřejmě i o patronu české země, svatém Václavu a jeho věrném rytíři Podivenovi.

Set her od Albi pro oživení výuky i zábavu na přestávky

Digitální rádio pro koordinátora týmu

Balíček od Albi obsahuje hry Ubongo, Athéna a Veselá farma

Rodinné týmy hrají o:

Digitální radiopřijímač

Kouzelné čtení a Atlas světa od Albi

Knihu Karel a rytíři od nakladatelství Mladá fronta (stejně jako třídní tým)

Výherce obdrží elektronickou tužku a Atlas světa z edice Kouzelné čtení
autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Pusť si video