Karel IV.: soutěžní zadání pro březen 2016

7. březen 2016

Otázka, úkol a týdenní nápovědy pro měsíc březen 2016.

K měsíčnímu slovu se dostanete pomocí týdenních slov:

1. týden:
__ __ __

2. týden: __ __ __ __ __

3. týden: __ __ __ __ __ __ __ __

4. týden: __ __ __ __ __ __ __ __

Otázka měsíce března 2016:
Naše soutěž odstartovala loni v dubnu, protože roku 2015 uběhlo 660 let od korunování Karla IV. na císaře. Až na výjimky musel každý budoucí korunovaný císař podniknout kvůli své korunovaci důležitou cestu do Říma. I Karel IV. tuhle cestu podnikl. Na zpáteční cestě přenocoval se svým doprovodem v italském městě Pisa. Jeho odpůrci ovšem založili požár v paláci, kde byl i se svou manželkou Annou Svídnickou ubytován. Oba se zachránili útěkem, ale vyběhli ven pouze v nočních úborech. Ale kvůli této události se do města Pisa nejezdí. Turisté tam obdivují jednu zvláštní stavbu. Jakou?

Úkol měsíce března 2016:
Udělejte si pyžamový den. Je na vás, jak si to zařídíte, ovšem opyžamovaní musí být i Ušoun Rušoun i vaše paní učitelka nebo váš pan učitel, kteří s vámi soutěží. A musí vzniknout i fotografie, která to všechno dosvědčí. A kde musí fotografie skončit? Pochopitelně v kronice.

Páteční nápovědy pro týdenní slovo (objeví se zde vždy v pátek ráno):

Pátek 11. března 2016

Poslechni si písničku Kdyby prase mělo křídla od Petra Skoumala. Je v ní nápověda k týdennímu slovu.

Pátek 18. března 2016

Poslechni si písničku "Ten dělá to a ten zas tohle" z filmu "Císařův pekař a pekařův císař". Je nápovědou týdenního slova.

Pátek 25. března 2016

Vyluštěte tajenku, která je nápovědou týdenního slova a souvisí s pohádkami dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena.

Pátek 1. dubna 2016

Křížovka pro 25. březen 2016

Dnes je březen. Apríl!!! Dnes je ve skutečnosti už první dubnový den, přesto tu je poslední březnová nápověda týdenního slova.

Jak se zapojit do soutěže o měsíční cenu?

Křížovka pro 1. dubna 2016

Pokud chcete soutěžit o měsíční cenu, tedy o cenu měsíce března, pošlete správnou odpověď i znění měsíčního slova na adresu radiojunior@rozhlas.cz nejpozději do pondělí 4. dubna 2016 do 23 hod. 59 min. Do předmětu napište heslo Karel IV. A nezapomeňte uvést název týmu, adresu a také spojení na váš soutěžní tým! Připomínáme, že abyste se soutěže mohli zúčastnit, musíte být zaregistrovaní.

O co soutěžíme tento měsíc?

Třídní kolektivy hrají o:

Set her od Albi pro oživení výuky i zábavu na přestávky

Kniha Jan Hus očima krejčího Ondřeje a panny Anežky z nakladatelství Mladá Fronta

Balíček od Albi obsahuje hry Ubongo, Athéna a Veselá farma

Jan Hus očima krejčího a panny Anežky
Napsal Tomáš Němeček
Ilustroval Tomáš Chlud

První díl zamýšlené zábavné série popisující naše slavné hrdiny tak, jak je neznáte. Čeká vás plno pikantních detailů, zajímavostí, vtipných komentářů a komiksových ilustrací. Průvodci vám budou krejčí Ondřej a panna Anežka, historické postavy, které Jana Husa zažily, a pak několik „laskavých čtenářů“, kteří občas nevěří svým očím, cože se to v Čechách tehdy dělo. A tak kladou otázky…

Digitální rádio pro koordinátora týmu

Logo

Rodinné týmy hrají o:

Digitální radiopřijímač

Kouzelné čtení a Atlas světa od Albi

Samozřejmě i rodinný kolektiv (stejně jako třídní) získá knihu Jan Hus očima krejčího Ondřeje a panny Anežky z nakladatelství Mladá Fronta.

Výherce obdrží elektronickou tužku a Atlas světa z edice Kouzelné čtení
autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Pusť si video