Kamaráda šikanuje spolužák

19. březen 2013

Honza nám napsal, že jeho kamaráda šikanuje jiný kluk ze třídy. Co mu Milena odpověděla?

Ahoj Rádio Junior,

napadlo mě zeptat se na této lince, jde o tento problém.
Chodím do 6. třídy, je mi 12 let, jsme celkem dobrá třída, až na jednoho kluka. Je to Rus, ale mluví česky. Hlavní problém je v tom, že šikanuje mého kamaráda. Nevím vlastně, jestli jde o šikanu, ale prostě ho pořád mlátí, žduchá. Různě mu nadává, obtěžuje ho tím, že mu leze do tabletu, do PSP, do mobilu. Řeší se to už dlouho, domlouvají mu učitelé i rodiče, ale on to dělá pořád dál!

Já i ostatní kluci ze třídy mu domlouváme, ať toho už nechá, ale on řekne jen „neštvite“ a zase nás jen žduchne do ramene nebo do zad.

Štve mě to, protože kámoše Pavla mám rád a je mi ho líto. Prát se s tím klukem (Standou) nechci. A nechci ani žalovat.

Jak na takového spolužáka? On je totiž největší ze třídy, a ti kluci, na které si troufá, jsou menší.

Díky za odpověď, Honza.

Ahoj Honzo,

jsme moc rádi, že nám píšeš a že chceš kamarádovi pomoct. Mít v někom zastání je pro něj teď to nejdůležitější. Z toho, co píšeš, mi vyplynulo, že škola (učitelé) o celé situaci ví a snaží se ji nějak řešit. To je základ, myslím, že už by o šikanu jít mohlo, ale především jde o to, že váš spolužák Standa zřejmě neumí komunikovat s ostatními jinak než tím, že jim ubližuje – zasahuje do soukromí, ukazuje fyzickou převahu, nadává atd. Možná je to právě o tom, že nezná jiný způsob, jak být s druhými v kontaktu a jak získat pozornost.

Rozhodně vytrvejte jako třída v tom, že se kamaráda zastáváte. Dávejte Standovi najevo, že to, co dělá, se vám nelíbí a nepodporujete ho. Kdyby totiž získal pocit, že ho za jeho chování někdo obdivuje, jen by to situaci zhoršilo. Samozřejmě tím nemyslím, abyste se s ním pouštěli do praní nebo hádek, někdy úplně stačí, když si k vašemu kamarádovi, kterému Standa ubližuje, třeba jen přisednete a dáte mu najevo přízeň a pozornost, zkrátka když budete podporovat a „obdivovat“ jeho, a ne Standu, který je agresivní.

Pokud by ses na to cítil a třeba na to byla i správná nálada, můžeš zkusit se Standou promluvit, ale ne o tom, co dělá, spíš tak obecně. Zajímat se o něj, ptát se, co ho baví, co má rád, jak to má doma, jak s kamarády apod. Když zjistí, že může pozornost získat i jinak, než provokováním druhých, třeba od toho trochu ustoupí.

Každopádně, když se objeví fyzické násilí a opakuje se to, že kamarádovi zasahuje do soukromí a nadává mu, tak je určitě na místě, aby o tom věděli dospělí – učitelé a rodiče. Tady už nejde o žalování, i když chápu tvoje obavy. Jde o to, že takové chování už je za hranicí toho, co je bezpečné a škola má povinnost takové problémy řešit.

Nebuď na to sám, a pokud to jde, spoj se se spolužáky a řekni o tom, co se děje, i rodičům. Je skvělé, jak se k tomu stavíš, máš náš obdiv a podporu!

Držíme palce.
Milena

autor: Milena Nováková
Spustit audio

Pusť si video