Kam s dětmi o víkendu?

Co si představíte, když se řekne „pátek“? Nemáte pak hned úsměv na rtech? Pro většinu z nás je pátek dnem, kdy z nás „něco spadne“, kdy se máme „na co těšit“, kdy si můžeme už druhý den „zalenošit“. Je ale možné, že některým z vás může blížící se víkend občas pěkně zamotat hlavu. Možná nevíte, kam jet, co dělat, jak zabavit děti – prostě co v sobotu nebo v neděli s dětmi podniknout. Ve studiu Rádia Junior jsme měli dva milé hosty, se kterými jsme mluvili právě o víkendových programech pro děti. V pořadu Atrium si naše redaktorka Petra Lazáková povídala s Kateřinou Přechovou a Dominikou Zábranskou z projektu Hraj si.

Říká se, že rodiny tráví víkendy většinou třemi různými způsoby:

1. Aktivně/sportovně – výlety, túry, kolo, plavání
2. Pasivně/konzumně – zábavné akce, nakupování, zařizování
3. Rodinně – návštěvy všelijakého druhu

Ať je to, jak je to, skvělé je, pokud jsou všichni členové rodiny spokojení. Pedagožky z projektu Hraj si zajišťují dětem víkendový program ve smyslu „za sportem s tématem“. Během své praxe se ubezpečily o jedné pravdě:

1. Děti zvládnou zpravidla všechno – tedy více, než si rodiče obvykle myslí – spaní pod širákem pro ně není problém, chození v drobném dešti také ne.
2. Děti zpravidla ocení úplně jednoduché (lety prozkoušené) hry – nepotřebují sofistikované doplňky – běhání, prolézání všeho druhu vždy zabere.
3. Děti si zpravidla minimálně do školního věku potřebují „na sport trochu hrát“ – sportovat v rámci hry – bruslení mezi papírovými dortíky, které si předtím vyrobíme, je super věc.

I proto vznikl poměrně ojedinělý víkendový projekt Hraj si. V rámci tohoto projektu se děti učí během víkendů a svátků základům bruslení, horolezení, plavání nebo atletiky tak nějak celistvě – o něčem si povídají, pak si to vyrobí, poté s tím sportují… a to vše obvykle v převlecích. Děti se tak naučí sport s lehkostí, s radostí a jednotlivé technické prvky se jim lépe dostanou do podvědomí.

Pokud chcete slyšet další nápady, tipy, doporučení a návod, jak spát s dětmi pod širákem nebo jak vybrat ten správný batoh a jak ho dítěti správně upevnit na záda, poslechněte si středeční Atrium s Kateřinou Přechovou a Dominikou Zábranskou. Našich hostů se na víkendové programy ptala Petra Lazáková.

autor: pma
Spustit audio