Kam ptáci mizí na podzim a jak vědí, kdy odletět?

21. červenec 2023

Dřív si lidé mysleli, že se vlaštovky přes zimu schovávají v bahně. Jak je to doopravdy? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Už v dávných dobách lidi zajímalo, kam někteří ptáci na podzim mizí. Dnes nám to může přijít vtipné, ale dlouho to opravdu nikdo nevěděl. Dokonce se objevovaly takové teorie, že vlaštovky se přes zimu ukrývají v bahně jezer a močálů.

Symbolem tažných ptáků jsou u nás vlaštovky. Na podzim se houfují a hromadně vyrážejí za teplem

My dnes ale už víme, že odlétají do teplých krajin. Například do oblasti Středozemního moře nebo do Afriky. Tyto přesuny se nazývají migrace a druhům, které se na ni vydávají, říkáme tažní nebo také stěhovaví ptáci. A není to jen tak nějaké stěhování. Rekordmanem, který musí urazit největší vzdušnou vzdálenost, je nejspíš rybák dlouhoocasý. Za rok nalétá i 80 000 km. 

Potřebu přesouvat se do dalekých zemí mají opeřenci vrozenou. Kdy je čas na odlet poznají podle svých vnitřních hodin. Roli hraje i pokles teplot, úbytek potravy a krácení dní.

Kolik druhů migruje a jaké ptáky u nás v zimě neuvidíte? Podle čeho vědci zjistili, kam ptáci odlétají? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související