Justin Svoboda: scénáře čte jako první moje žena

5. únor 2016

Justin Svoboda je herec a moderátor a k psaní pro Rádio Junior se dostal vlastně náhodou. O to větší je úspěch, který v roce 2015 pořad Kouzelná kniha Káji Kučery sklidil na festivalu Prix Bohemia Radio. Díl s názvem Spánek zvítězil v kategorii publicistika pro děti.

Jak Justin tvoří

„V prvních 30, 40 dílech vám témata naskakují samy, z počátku jsem si vzal knihy prvouky, zeměpisu, biologie a z nich jsem čerpal témata. Čím píšu dál, tím těžší je najít téma. Když už téma mám, sednu si a začnu okusovat tužku. Moje rodina má pocit, že nic nedělám, ale to je ta nejdůležitější část tvorby scénáře. Mně musí v hlavě vyskočit postavy, které to téma zpracují. Jakmile se postavy zkonkretizují, je vyhráno. Pak už jen zapíšu, co si mezi sebou povídají,“ popisuje Justin Svoboda svůj tvůrčí proces.

A kdo čte hotový díl pořadu jako první?

„Vždycky, když díl napíšu, dám ho přečíst své ženě. Když mi řekne, že je to špatný, tak já to prostě zahodím. Jí naprosto věřím.“
Justin Svoboda už napsal přibližně 80 dílů pořadu Kouzelná kniha Káji Kučery, což je vlastně rozhlasová dětská prvouka. Pořad vysíláme vždy v sobotu 9:00 a v neděli v 15:00.

Poslechněte si záznam pořadu Atrium, ve kterém popisuje Justin Svoboda i svou vášeň pro vyprávění příběhů na veřejnosti, takzvaný storytelling.

Spustit audio