Jsou české děti finančně gramotné?

22. březen 2017

Pěstování finanční gramotnosti je součástí Rámcového vzdělávacího programu a je tedy na školách povinné. O tom, čemu se mají učitelé s dětmi vlastně věnovat a jak se jim to daří, mluvila v pořadu Atrium Rádia Junior moderátorka Monika Valentová s garantkou projektu Finanční gramotnost do škol, Ing. Kateřinou Lichtenberkovou.

Rodinný rozpočet je populární
Učitelé na ZŠ by měli s dětmi probírat oblast peněz, finanční produkty a finanční instituce a hospodaření domácnosti. Každá škola pak sama určuje, jak k zadání ministerstva přistoupí a pojetí bývá velmi pestré. Některé školy zavedly samostatný předmět a vzdělávají děti pravidelně, jiné uspořádají jednorázovou přednášku a odškrtnou si, že mají splněno.
Finanční gramotnost je nejčastěji začleňována do jiných předmětů - a to do výchovy k občanství a matematiky. Ideální je prý dětem nakládání s penězi přiblížit skrze hospodaření domácnosti, které si dovedou dobře představit.

Možnosti tu jsou
Učitelům i žákům se nabízejí nejrůznější workshopy a projektové dny, které by měly vzdělání v téhle oblasti posílit. Například Yourchance o.p.s. realizuje pátým rokem bezplatný projekt Finanční gramotnost do škol. „Jako velkou výhodu projektového dne vnímám to, že na krátkém časovém úseku do dětí dostaneme velké množství informací a navíc zážitkovým způsobem,“ říká garantka projektu Kateřina Lichtenberková. „Každá škola má možnost se na nás obrátit a požádat o metodickou pomoc,“ dodává.

Potřebují se učitelé dovzdělat?
Čeští učitelé se spíše uchylují ke klasickému pojetí finanční gramotnosti - tedy jak vyžít se stávajícími příjmy. O investování se toho ale děti příliš nedozvědí. „Z průzkumů vychází, že jsme hodně konzervativní. Češi se bojí investovat. Spíše jdeme do spořících než investičních produktů a tento stav učitelé dost kopírují,“ říká Lichtenberková.

S čím potřebují učitelé nejčastěji poradit a jak získat certifikát Finančně gramotná škola? I to zaznělo v rozhovoru Moniky Valentové s Ing. Kateřinou Lichtenberkovou.

Další témata pořadu Átrium naleznete zde.

Spustit audio