Jazz

23. květen 2014

Celé dva týdny jsme vám ve vysílání Rádia Junior představovali jednotlivé stanice Českého rozhlasu. A na konec musí přijít fanfára. Ta se troubí na trubku a trubka je zase typický nástroj pro jeden hudební žánr. Ten je obsažen i v názvu poslední stanice, kterou jsme vám ještě nepředstavili.

Takže po dnešku už znáte celou tu naši velkou rodinu. Říká se jí Český rozhlas.
Víte, která ze stanic Českého rozhlasu začíná na stejné písmenko jako Junior? Český rozhlas Jazz.

Jazz je hudební styl, který vznikl před sto lety v Americe mezi Afroameričany. Je to směsice Evropských a Afrických rytmů.
Pro jazz je typické, že se hraje na žesťové nástroje – to jsou plechové dechové nástroje. V jazzu uslyšíte hlavně trubky a saxofon. Nesmí ale chybět ani bubny.

Český rozhlas Jazz ale nabízí svým posluchačům ještě mnohem víc stylů a podob tohoto krásného hudebního žánru. Napadá mě, že byste si dnes mohli zapamatovat dvě jména. Louis Armstrong - vynikající hudebník, světově uznávaný. A to si představte, že na kornet – což je nástroj, který vypadá, jako malá trubka, se naučil hrát v polepšovně.
A z českých jmen by vám pak mohl utkvět v paměti například skladatel Jaroslav Ježek. Od dětství trpěl šedým zákalem a navštěvoval školu pro nevidomé. A i přes tyto zdravotní problémy se stal světově známým skladatelem.

Kdo chce vědět i slyšet víc, ať si naladí Český rozhlas Jazz. Tahle muzika se vám určitě bude líbit v každém věku.

To i všechno ostatní si zapište za uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video