Janet Tashjianová: Žil jsem jako kniha

13. září 2013

Přečtěte si spolu s Knižní záložkou Derekova prázdninová dobrodružství.

Milí kluci, holčičky a holky, taky dnes na vás ťuká vaše knižní záložka. Už druhý den se proplítám bezvadnou knížkou Žil jsem jako kniha; napsala ji americká spisovatelka Janet Tashjianová a svérázně ilustroval její syn Jake. Před těmi třemi roky, když mu máma tuhle práci svěřila, bylo Jakovi dvanáct, zrovna jako hlavní postavě, Derekovi. A protože knížka vychází v Albatrosu česky, sděluju, že ji přeložila Hana Březáková. Z angličtiny.

Příběh se odehrává během prázdnin, lépe řečeno začíná koncem školního roku; paní učitelka rozdává žákům seznam s letní četbou a praví: Každý z vás přečte tři knihy z tohoto seznamu a o každé z nich vypracuje referát. To se Derekovi nelíbí; naplánoval si totiž, že bude s klukama házet z okna nafukovací balonky s vodou na poštovní dodávku, strkat čerstvě vykopané žížaly sousedce do kastlíku a hrát si s kamarádem Mattem na Jamese Bonda: „Jsem Bond. James Bond.“

Prázdniny se přehouply přes polovinu a Derekovi rodiče se rozhodli: Máš příliš mnoho volného času. Pojedeš na Vzdělávací tábor a v září budeš mít před spolužáky náskok. Derekova představa o prázdninách byla jiná: toužil vyjít na dvůr, sednout si pod velkou palmu se stohem komiksů a psem Bodim: číst komiksy a drbat Bodiho za ušima.

Co myslíte, jak to dopadlo? Jak se měl Derek na Vzdělávacím táboře? Sáhl přece jen po té předepsané knížce? Jaké prožil o prázdninách největší dobrodružství? Jak se měl u babičky v Massachusetts? (Zkuste to říct aspoň dvakrát za sebou: Massachusetts...) A konečně: dozví se Derek, kdo byla Susan Jamesová?
Čtěte knížku Žil jsem jako kniha, tam to všechno je.

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video