Jaké je Bulharsko?

6. květen 2014

Zlaté písky, do kterých se můžete až po krk zahrabat, najdete v Bulharsku. Jmenují se tak i proslulé pláže.

V Bulharsku si moc nepočtete, protože tam píšou cyrilicí, což vypadá jinak než naše písmena.
Podívejte se na to:
Vítejte! Добре дошли. (Dobre došli.)
Dobrý večer. Добър вечер (Dob:r večer)
Dobrou noc. Лека нощ (Leka nošt)

Mořské pobřeží je pro děti rájem pískových hradů, protože bulharské pobřeží je známé svým jemným žlutým pískem. A plavat budete v Černém moři. Nemá doslova černou barvu, jen se tak jmenuje a plavání v něm je prima.

A co zjistila o Bulharsku moderátorka Magadeléna Šorelová? Poslechněte si to.

Název státu: Bulharsko
Hlavní město:
Sofie
Hlava státu: prezident
Jak se tady mluví: bulharsky
Zajímavosti:
Jedno z populárních míst v Bulharsku je skanzen Etera nedaleko města Gabrovo. Najdete tu domky, které ukazují životní styl v Bulharsku před mnoha lety. Z nejzajímavějších exponátů je vodní vířivka pro změkčování koberců a různých tkanin.

Skanzen Etera

Bulharsko má i zajímavou historii. Asi nejzajímavější jsou památky na tajemný národ Thráků. Skalní svatyně Perperikon nebo bájný hrob Orfea, největšího hudebníka a pěvce z řeckých mýtů, v Tatulu osloví všechny návštěvníky.

Bulharsko rozděluje na severní a jižní část pohoří Stará Planina, neboli také Balkán, podle kterého dostal celý poloostrov název. Není ale jediným pohořím v Bulharsku, na jihu země naleznete další pohoří Rodopy, Pirin a Rila s nejvyšší horou Balkánského poloostrova Musala 2925 m n.m.

Bulharsko, Perperikon, svatyně

Kdo tam vyrazí, po túře si zaslouží dozlatova upečené kuře nebo masíčko v kotlíku, pod kterým plane ohníček. To jsou dobroty, kterými vás přivítá tato země.

autoři: Redakce Rádia Junior , Lenka Kupková
Spustit audio

Pusť si video