Jak vypadá práce archeologa?

18. říjen 2015

Práce archeologa není vůbec jednoduchá, zato velmi zajímavá.

Už jenom to, jak archeolog zjistí, kde má něco hledat. To třeba nasedne do letadla a dívá se na pole, louky i zahrady shora. Když je totiž v podzemí nějaký dům, hrob nebo jiný větší poklad, je obilí, tráva nebo hlína jinak zbarvená. Možná jste i vy viděli při vyhlídkovém letu na poli zvláštní tmavší kruhy nebo jiné obrazce. Tak to jste zřejmě viděli místo, kde by archeologové něco našli.

Samozřejmě mají archeologové další tipy, jak zjistit, kde by se mohlo něco nacházet, ať jsou to historické zápisy v knihách nebo fyzikální zkoumání. Když konkrétní místo vytipují, čekají je třeba i měsíce práce na kolenou, kdy rýči, lopatami i malými štětečky hledají konkrétní poklady v zemi. Třeba i několik metrů hluboko. Při takovém kopání a hledání můžou vědcům pomáhat i brigádníci starší šestnácti let.

Víc vám určitě poradí v muzeu ve vašem městě. Všechno, co archeologové najdou, musí pečlivě vyfotografovat, popsat a zakonzervovat. Tedy zabalit a uložit tak, aby se nalezené předměty na vzduchu nerozpadly. I tento proces může trvat několik měsíců. Nakonec archeologové tyto poklady uloží do depozitářů muzeí nebo je vystaví a vy se na ně můžete zajít podívat.

V současné době na českém území často nacházejí poklady z doby bronzové jako šperky a nástroje, různé hroby nebo kosterní pozůstatky.

Více si poslechněte v záznamu z vysílání Klubu Rádia Junior.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio