Jak vypadá leopardí pes?

8. leden 2015

Postavou a temperamentem je “louisianský leopard” typický pes s krátkou srstí velikosti retrívra.

Louisianský leopardí pes, v Louisianě s láskou nazývaný Catahoula podle největšího přírodního sladkovodního jezera ve státě, je zvláštní tím, že žije s člověkem už po staletí, ovšem kynologové si ho všimli poměrně nedávno.

Obyvatelé Louisiany již pradávno zkřížili místní červené vlky se španělskými mastify a vychovali pro sebe psy, které potřebovali k lovu a k ovčácké práci. Nehleděli na vzhled psů, jen na jejich pracovní schopnosti. Proto je škála zbarvení leopardích psů velmi pestrá od černých po bíle skvrnité psy. Barva očí je od tmavohnědé až po průzračně modrou. Oči mohou být i vícebarevné.

Postavou a temperamentem je “louisianský leopard” typický pes s krátkou srstí velikosti retrívra. Obzvláště štěňátka jsou velice roztomilá, ovšem vyrostou z nich velmi dominantní a samostatní psi. Přesně takoví, jací mají leopardi být.

Neuznávají pokyny, které nemají logiku, jsou nedůvěřiví k cizím lidem a ani vlastního pána slepě neposlouchají. S leopardím psem je třeba navázat vztah spíše partnerský, ovšem šéfovat musí člověk.

V Klubu Rádia Junior nás navštívili Edgar s Kirou a jejich majitelka Jana Hejduková, která si plemeno louisianský leopardí pes zamilovala na první pohled. I ona však upozorňuje, že zájemci, kteří nemají trpělivost, čas a sportovního ducha, udělají nejlíp, když v psí encyklopedii budou hledat jinde.

Poslechněte si záznam z vysílání Klubu Rádia Junior.

Spustit audio