Jak vybrat a změnit dětského praktického lékaře?

5. prosinec 2017

Musí být na blízku, musí mít dobře vybavenou ordinaci, musí být hodný, chápavý, sympatický. Takového praktického pediatra by si pro své děti přála asi většina rodičů. Často to ale dopadá tak, že se svými potomky docházíme prostě k lékaři, který má ordinaci někde poblíž. Ale pravdou je, že oproti dobám minulým, máme ohromnou výhodu. Tak zvaným „obvoďákům“ už dávno odzvonilo. Praktického lékaře pro děti a dorost (i pro nás dospělé) si už můžeme svobodně vybírat a měnit dle našeho uvážení. A právě o tom si Petra Lazáková v pořadu Atrium povídala s doktorkou Alenou Šebkovou - předsedkyní Odborné společnosti praktických dětských lékařů.

Co byste měli určitě vědět:

1.   Dejte na „šeptandu“:

Zdraví dětí je velmi citlivé téma a výběr lékaře může být složitou záležitostí. Ideální je, pokud vám praktického pediatra doporučí spokojený rodič. A ještě ideálnější je, pokud vám ho doporučí více spokojených rodičů. Hodnocení na internetu by ve vašem rozhodování nemělo hrát určující roli. Lidé, kteří píší své dojmy na internet, neznáte. Neznáte situaci, ve které se pistelé a jejich dítka nacházeli. Většinou si ani nemůžete přečíst reakci lékařů na případná (ať už falešná nebo pravdivá) obvinění. Nemají na to zpravidla čas ani chuť.

 2.   Blízkost ordinace versus vybavení ordinace:

Jestli máte k dispozici auto, nemusí být pro vás blízkost dětského lékaře tolik důležitá. Ohlížejte se spíše na vybavení ordinace. Právě kvalitně vybavený pediatr může vašemu dítěti i vám ušetřit spoustu času a nervů. Pokud máte lékaře blízko, ale musíte na každý krevní test a jiná základní vyšetření dojíždět do vzdálenější polikliniky, blízkost ordinace ihned ztratí svou výhodu.

 3.   Dětský praktický lékař může přijetí pacienta odmítnout i doporučit změnu lékaře:

Lékař může vaše dítě odmítnout. Většinou této možnosti využije, pokud má příliš mnoho pacientů nebo pocházíte opravdu z velké dálky. Ve druhém případě jde hlavně o to, že pediatři docházejí za svými pacienty občas i domů. Bývá to v akutních případech nebo po příjezdu novorozeného miminka domů. Vyloučit vaše dítě ze své péče praktický pediatr nemůže, ale na základě dohody s vámi může doporučit změnu lékaře pediatra. To se stává zpravidla v okamžiku, kdy vztah lékař-rodič komplikuje léčbu malého pacienta. Pokud lékař cítí, že rodiče jeho léčebným postupům nedůvěřují, hledají rady jinde, může o takovou dohodu zažádat.

 4.   Změnit praktického dětského lékaře je možné kdykoli, ale… :

Změnit praktického dětského lékaře můžete kdykoliv. Měli byste mít ale už předem dohodu s novým ošetřujícím lékařem. Právě ten by měl požádat vašeho stávajícího ošetřujícího dětského lékaře o výpis z karty. Kartu jako takovou by si měl stávající lékař nechat u sebe. Mějte ale na paměti, že kvůli registraci změny lékaře na pojišťovně může nový lékař doporučovat vašeho potomka na odborná vyšetření až po zhruba jednom měsíci. V tu dobu už je obvykle vše zapsáno tak, aby pojišťovna byla schopná úkony uhradit.

 5.   Praktických pediatrů není dost a bude hůř:

V současnosti žijí v ČR údajně necelé 2 miliony dětí. Podle praktické dětské lékařky Aleny Šebkové je pro tolik dětí v Česku skutečně málo praktických lékařů. Průměrný věk českého pediatra už přesáhl 56 let a situace se bude dál zhoršovat. Lékařů do čtyřiceti let každým rokem ubude o jedno procento. Důvodů je několik - mimo jiné jde i o to, že obor „praktický lékař pro děti a dorost“ byl nedávno zrušen.

 

Další důvody, zajímavé informace a rady se dozvíte právě v pořadu Atrium s předsedkyní Odborné společnosti praktických dětských lékařů Alenou Šebkovou.

autor: pma
Spustit audio