Jak vrátit za katedru nadšení

13. září 2017

V učitelské profesi není těžké padnout do rutiny a ztratit motivaci. Líhní učitelů, kteří budou motivovaní a inspirativní, by se měl stát kurz Učitel naživo. V Atriu na Rádiu Junior si Monika Valentová povídala s absolventkou jeho pilotního ročníku - učitelkou Marií Bukovjanovou.

Učitel naživo

Projekt nadace Depositum Bonum je určen pro všechny lidi, kteří by rádi učili na základních nebo středních školách, s výjimkou prvního stupně. Abyste mohli získané zkušenosti realizovat, je třeba mít vysokoškolské vzdělání - buď přímo pedagogické, nebo vystudovat tzv. pedagogické minimum, jež nabízejí nejen pedagogické fakulty. Učitel naživo totiž zatím nemá akreditaci ministerstva školství jako kvalifikační studium pro budoucí učitele, ale jeho realizátoři usilují o to, aby se tak co nejdříve stalo.

Praxe především

Výcvik učitelů má těžiště v praxi, kterou pedagogické fakulty v současné době bohužel stále nenabízejí v takovém rozsahu, jak by bylo potřeba. „Já jsem vystudovala bakalářské studium a nějak jsem se už chtěla do školství přesunout. Nicméně jsem si říkala, že to asi nebude dobrý nápad, když zatím nemám moc zkušeností. A Učitel naživo nabízel mnoho, od dlouhodobé praxe na školách, až po souvislý roční výcvik,“ říká čerstvá absolventka kurzu Marie Bukovjanová.

Z hotelu za katedru

„Byl to intenzivní rok, na jehož konci jsem se rozhodla úplně změnit svou kariéru a hodně překopat život,“ dodává Marie. Po devíti letech opustila hotelnictví a vrhla se, jak sama říká, „do víru školství“. Od 1. září učí na druhém stupni ZŠ ve Velkých Popovicích a nadšení ji zatím neopouští.

Také byste chtěli učit? Zajímá vás, jak vlastně praxe v rámci výcviku probíhala a jak se Marii daří nabyté zkušenosti využít? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio