Jak se vyrábí zvony a zvonky? To se dozvíš v Klubu Rádia Junior

29. leden 2018

Věděli jste, že když se vyrábí zvon do malé kapličky i velkého kostela, potřebujete k tomu lopatu a krumpáč? Jak se vlastně takový zvon vyrábí? Jak ho zvonař ladí? A proč se musí zvony ve věžích přibližně každých sto letech pootočit? O tom si budeme povídat v Klubu Rádia Junior v úterý 30.1. od 19 hodin na Rádiu Junior nebo na Dvojce.

Michalu Votrubovi není ještě ani třicet let, ale už je uznávaným zvonařem. Vyrobil přes stovku zvonů do kaplí, kostelů, chrámů nebo třeba hradů. Tohle neobvyklé řemeslo se nejčastěji dědí z otce na syna, ale on je ve své rodině prvním a vůbec jediným zvonařem. Už na základní škole věděl, že chce v dospělosti odlévat právě zvony.

Jenže ono to není jen tak. Obzvlášť, když Michal odlévá zvon přímo v místě, kde si ho objednali. A musí před tím se svými pomocníky vykopat velkou jámu. Nejdřív je ale třeba prozkoumat zvonici, aby mohl nakreslit technický výkres. Pracně pak vyrobí formu, do které nalije roztavený zvonařský bronz, ten má zhruba 1150 stupňů. Když po třech dnech vychladne, s velkým očekáváním formu rozbije. Nikdy totiž s jistotou neví, jestli se zvon povedl. Když se nepodaří, nezbyde nic jiného, než zvon roztavit a začít tříměsíční práci znovu. Michal Votruba už má ale tolik zkušeností, že se mu to nestává. Jeden z jeho výrobků vyzvání až v severním Rusku, kde musí vydržet i čtyřiceti stupňové mrazy.

Jestli se chceš dozvědět víc, poslouchej úterní Klub Rádia Junior s Romčou Lehmannovou. Už teď se můžeš na cokoliv ptát na emailu radiojunior@rozhlas.cz. Poslouchej náš Klub Rádia Junior v úterý 30.1. od 19 hodin na Rádiu Junior nebo na Dvojce. Naladit si nás můžeš zde.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio