Jak se vyrábí klavír nebo piano?

27. leden 2015

V Klubu Rádia Junior jsme si povídali nejen o tom, jaký je rozdíl mezi klavírem a pianem, proč jsou na nich bílé a černé klapky, ale také jsme se dozvěděli, jak se takový klavír vyrábí.

Klavír nebo piano? Víte, že klavíry a piana se vyrábějí i v Česku? Jedna taková továrna je v Hradci Králové a stojí tam už víc než sto let! Pracuje tam spousta dělníků a každý má na starost něco jiného. Někdo klavíry montuje, jiný přidává struny a další musí tento hudební nástroj naladit.

V téhle továrně najdete dokonce i Muzeum klavírů. A právě tam vám o nich všechno řeknou. Třeba jaký je rozdíl mezi klavírem a pianem.

Je to velmi jednoduché. Zatímco v pianu jsou struny ze shora dolů, tak v klavíru jsou pěkně „naležato“. Klavír je totiž mnohem větší, a tak se tam struny takhle pěkně vejdou.

A víte, že klavíry z Hradce Králové cestují po celém světě? Když si je někdo objedná, cestují za ním často lodí. A nebo letadlem. To se pak musí zabalit do takového obalu. Ten je podobný alobalu, do kterého maminka balí řízky na výlet. Na cestu se klavíru musí odmontovat nohy, aby nemusel celou cestu stát.

Více se dozvíte ze záznamu vysílání Klubu Rádia Junior.

autor: nov
Spustit audio