Jak se píšou pohádky a odkud se vlastně vzaly?

Pohádkový skřítek Hajaja nám nosí pohádky už 55 let. A jestli vás zajímá třeba i to, odkud se pohádky vzaly, tak si poslechněte nebo přečtěte Zapiš si to za uši Klárky Novákové.

Hajaja oslavil 55. narozeniny

Hajaja přinesl dětem první pohádku 2. ledna roku 1961. Možná zrovna tu úplně první slyšela i vaše babička nebo dědeček, kteří tehdy byli malí, jako jste teď vy. Byla to totiž velká sláva! Pohádky od skřítka Hajaji poslouchali v tehdejším Československu skoro všichni, protože pohádek v rozhlase a v televizi ještě moc nebylo. Ani televizní Večerníček ještě nebyl. Ten přišel až čtyři roky po Hajajovi v roce 1965.

A tak se celé rodiny, malí i velcí, sbíhali k rádiu a všichni netrpělivě čekali, až zazní známá znělka a do toho promluví skřítek Hajaja hlasem herce Vlastimila Brodského. Rozhlasový skřítek Hajaja byl původně neviditelný. Od roku 1994 ale už podobu má. Daly jste mu jí vy, děti. Obleček má v barvě noční duhy posetý hvězdičkami, na hlavě noční čepičku s dlouhatánským střapcem, místo očí hvězdičky a úsměv od ucha k uchu.A kdy za námi přichází? Každý večer v 19:45. A to si zapište za uši.

Jaká čísla se v pohádkách často objevují?

3: Trojka a trojí opakování je v pohádkách snad nejčastější. Vzpomeňte si na Tři bratry. Král taky často mívá tři syny anebo tři dcery. Anebo dceru jednu, ale ke kolébce jí přišli přát tři sudičky. A pokud jste chudý a čestý člověk, v pohádce často dostanete tři kouzelné předměty.

7: Sedmihlavá saň, tedy drak se sedmi hlavami, sedmero krkavců nebo sedm trpaslíků...

9: Devatero pohádek, hor a řek...

12: Dvanáct měsíčků

40: Alibaba a čtyřicet loupežníků

Odkud se vzaly pohádky?

Pohádky si lidé začali vymýšlet a mezi sebou vyprávět snad odjakživa. Televize ani rádio nebylo a tak si lidé o to víc povídali, a když cestovali, vyprávěli pohádková dobrodružství v jiných vesnicích a zemích a tak se příběhy šířily dál a dal. Zpočátku jen ústně, protože ve starověku a středověku málokdo uměl psát. Ale postupně některým spisovatelům došlo, že by byla škoda o tyto nádherné pohádky přijít a začali je sbírat. Rozjeli se po kraji a nechávali si od lidí pohádky přeříkávat a zapsali je. Mezi nejslavnější české sběratele pohádek patří Karel Jaromír Erben a Božena Němcová.

Jaký je rozdíl mezi tradičními a moderními pohádkami?

Dnes si pohádky můžeme rozdělit na ty několik set let staré, kterým se říká tradiční, jako je třeba pohádka o Jeníčkovi a Mařence, Červené karkulce nebo Zlatovlásce. A pak tu máme pohádky nové, kterým se říká moderní. Ty se mohou odehrávat klidně v dnešní době a namísto tradičních princezen, vil a loupežníků se v nich setkáme s běžnými lidmi, třeba s řidičem autobusu, žáky třetí B nebo sousedkou odvedle. Anebo v ní tradiční pohádkové postavy jsou, ale chovají se úplně obráceně než v tradičních pohádkách, a tak vznikají pohádky naruby. Anebo si pohádkové bytosti udělají výlet do dnešní doby, jako to bylo třeba v Arabele.

Odkud pochází pohádka o Popelce?

Pohádce o Popelce se hodně podobá pohádka o dívce Je Šen, která byla poprvé zapsána v Číně před 1000 lety. Příběh z Číny doputoval až k nám do Evropy. Dovezli ho sem nejspíš arabští obchodníci společně s čínským hedvábím. No a pak si příběh každý národ upravil podle sebe.

Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video