Jak se peče chleba? Podívejte se na fotky

16. říjen 2017

Chleba, chlebík, chlebíček. Namazaný máslem. Potřený jahodovou marmeládou. S velkou vrstvou čokoládové pomazánky! Nebo osmažený jako topinka s česnekem! Většina z nás ho jí každý den k snídani, svačině nebo večeři. Jak se ale takový chleba vyrábí? Žádná brnkačka to teda rozhodně není. Poslechněte si reportáž.

Den chleba

Dne 16. října se po celém světě slaví Den chleba. Pro lidstvo je chleba klíčovou potravinou již celých 12 tisíc let. Staří Sumerové si například mysleli, že pečivo má duši, v arabštině zase znamená slovo „život“ a „chléb“ to samé. Kynutý chleba se zrodil nejspíš v Egyptě - legenda vypráví o tom, že jistý pekař zapomněl obilné těsto někde v koutě, místo toho, aby ho upekl. Těsto zkvasilo a lidstvo bylo bohatší o další převratný objev.

Zajímá tě o chlebu víc? Pusť si naši rozhlasovou reportáž nahoře nebo koukni na fotoreportáž dole.

fotoseriál chleba
autor: Hana Lehečková
Spustit audio