Jak přiblížit dětem dobu Karla IV.? Poradí vám Knižní záložka

27. květen 2016

V sobotu 14. května 2016 uplynulo přesně 700. let od narození českého krále a římského císaře Karla IV. K tomuto výročí byla vydána řada knih, které dokážou zaujmout nejednoho dětského čtenáře.

Milí kluci, holčičky a holky, zdraví vás vaše Knižní záložka.

Doufám, že se máte náležitě jarně a těšíte se na prázdniny. Jistě vám neušlo, že před několika dny jsme oslavili narozeniny krále Karla IV.; pokud máte sedmdesátiletého dědečka, Karlovi by bylo desetkrát víc, totiž sedm set. Sedm set let! Umíte si představit dort, na který by se vešlo sedm set svíček?

Různá nakladatelství se postarala o to, abychom se o Karlu IV., zvaném též Otec vlasti, dozvěděli úplně všechno a možná i něco navíc, a to jak dospělí čtenáři, tak děti. Představte si, že mně rychlý posel do rozhlasu přinesl papírovou tašku s nápisem Albatros. V té tašce byly tři knížky. Voněly novotou, jak to mám hodně ráda, a jmenují se: Příběhy o Karlu IV. (napsala Martina Drijverová, ilustrovala Dagmar Ježková). První věta: Žili byli král a královna a ti měli tři děti. Názvy kapitol: Chlapeček, Svatba, Rytíř, Praha, Loupežník, Most a tak dále.

Další kniha z edice Druhé čtení od Ivony Březinové s obrázky Jaromíra Františka Palme se jmenuje Vítej, Karle! První věta: Přihraj, Dany, křikl Míra a sledoval, kam poletí míč; už chvíli takhle kopali na plácku za kontejnery. Názvy kapitol: Cizí kluk, Uprchlík, Bezdomovec, Václav, Cvok a tak dále. K téhle knížce Albatros přibalil Pracovní sešit s různými úkoly.

A třetí knížka na totéž téma se jmenuje Královské karty Karla IV. Autorkou je Eva Chupíková. První věta této poznávací karetní hry pro dva a více hráčů zní: Balíček promíchaných karet polož lícem dolů na hrací stůl.

Nedávno se mě někdo ptal, co se dává k narozeninám lidem, kteří všechno mají. Třeba králi, který si může všechno koupit, ve stáji má dostihové koně, v garáži nejrychlejší auta, v dětském pokoji nejmodernější hračky včetně sluhy-robota. Já vím, co bych mu dala, vyhrkla jsem, protože jsem zrovna měla plnou hlavu kapesního vydání Pohádky o Opuštěněti od Robina Krále a Nikoly Logosové z nakladatelství Běžíliška. Ale o téhle pohádce až příště.

Na shledanou za týden se těší vaše Knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio