Jak přežít pubertu? Hlavně mluvte, říká psycholožka

9. říjen 2017

Pubertou si prošel každý z vás. Pomáhá se vstupem do dospělosti a nasměrování do budoucnosti. Jak pubertu ale přežít ve zdraví? Máme 6 rad, jak puberťáka zvládnout.

„Puberta je období, kdy adolescenti začínají brát život do vlastních rukou. Vyhraňují se, vymezují, snaží se sami sebe pochopit, tvořit vlastní identitu a směřovat svůj život do budoucna,“ vyjmenovává psycholožka Kristýna Bušková. O pubertě se říká, že jde pouze přežít. Psycholožka je ale trochu optimističtější. Důležité je prý s adolescenty o pubertě mluvit. Chtějí ale vůbec poslouchat? „Myslím, že ano. Vývojově se primárně vymezují ke svým rodičům. Ti to mají opravdu těžké.“

Přežít to musí hlavně rodiče

„Mladý člověk potřebuje vykročit do světa, postupně opustit svoji primární rodinu a vztah s ní předefinovat. Ne se od ní úplně odstřihnout. Založit si vlastní život, najít si práci a taky vymezení vůči rodičům, ale už ne vůči světu,“ vysvětluje přemýšlení v pubertě. Velkou roli tady hrají mentoři a vrstevníci. Puberta ale není období, které by přišlo v předem daný moment. Někdo jí může projít v 15 letech, někdo v 28. „Začíná ale ve 12. To je raná adolescence, pak je střední a pozdní.“ Pokud ji někdo prožívá ve 28, tak asi proto, že se v pubertě něco nepovedlo a potřebuje to dohnat. Třeba se nedokázal úplně najít a najednou zjistí, že opravdu nechtěl být právníkem, jak to chtěli rodiče.

Jak zvládnout puberťáka:
  • Být vnímavý.
  • Nenechat se odradit tendencí vymezovat se a být odmítavý až drzý.
  • Soustředit se na, co adolescenta zajímá a jakou cestou směřuje.
  • Podporovat.
  • Dávat puberťákům příležitosti a možnost prozkoumávat různé role i činnosti

Článek je převzat ze stanice ČRo - Dvojka.

autoři: Jiří Holoubek , jra
Spustit audio