Dětská fyzioterapie: Aby ve stáří nic nebolelo

12. prosinec 2017

Bolí vás často záda? Cítíte přespříliš svá chodidla? A co kyčle – nepíchá vás v nich? Vaše současné tělesné neduhy mohly vzniknout už ve vašem miminkovském věku. Správné držení těla, správná chůze, správný pohyb, správné boty, správný kočárek, správná autosedačka. Je toho hodně, co ovlivňuje náš budoucí tělesný vývoj. Jak pomoci dětem růst, aby je v dospělosti tělo bolelo co nejméně? Na to se v úterním Atriu ptala Petra Lazáková dětské fyzioterapeutky Lucie Alblové.

Přirozenost nade vše


Dítě by mělo mít především prostor a přirozený pohyb. Co to ale přesně znamená? Používat všechny prsty u nohy při stoji a chůzi je podle Lucie Alblové stěžejní. Prsty na noze by měly být naší přirozenou oporou. Často se ale stává, že je nepoužíváme všechny nebo je používáme nedostatečně.

Dobré boty jsou základ

Správná bota by měla mít přední část dost širokou na to, aby se v ní mohly prsty volně pohybovat. Pokud jsou prsty ve špičce stlačené, nepřirozeně se tak mění nášlap celého chodidla. Dítě tedy v té chvíli nepoužívá prsty tak, jak by mělo. Nehledě na to, že úzká bota může deformovat i nehty. Takové nehty bývají ohroženy mykózami, kterých se pak dítě velmi těžko zbavuje.

Bačkůrky doma nejsou nutné

Možná jim to taky pořád připomínáte: „Kde máš zase ty bačkory?“ Fyzioterapeutka Lucie Alblová tvrdí, že nosit doma bačkory není nutné. Děti mohou chodit na boso, zkoušet různé povrchy. Chodidlo tak má přirozený prostor pro růst a prsty zabírají tak, jak mají. Pokud máte doma chladno, můžete dětem dát teplejší ponožky.


Nebojte se „bláznivého“ parkouru

Možná vám z této sportovní disciplíny jde hlava kolem a naskakuje husí kůže. Parkour je „in“ a „cool“ sport, ve kterém se skáče, běhá, přelézá - ale to takovým způsobem, že se některým rodičům při pohledu na jejich řádící ratolesti dělají mžitky před očima. Jak ale vysvětlila Lucie Alblová, jde vlastně o přirozený pohyb. A toho mají v dnešní době děti žalostně málo. Mnoho sportů zatěžuje nebo výrazně posiluje určitou část těla. Parkour vychází z toho, co děti dělaly dříve mnohem častěji - lezení po stromech, přeskakování potoka, přelézání plotů… A to je to, co dnešní školáci postrádají. Přirozený pohyb, přirozené uvědomování si svých limitů.

Šátky ano, ale…

Trendem posledních let je šátkování miminek. Novorozeňata se dávají do vaků, pak do různých typů „klokanek“, protože tak jsou blíže k mamince, zpravidla tolik nebrečí a odpadá tak i občas krkolomné ježdění s kočárky. Podle Lucie Alblové je takové nošení kojenců dobré - ale neměl by to být jediný způsob transportu maličkých dětí. Batolata se potřebují přirozeně hýbat - a k tomu potřebují opět prostor (stejně jako v případě chodidel), který jim ovšem dlouhý pobyt v šátku nebo jiném nosítku nezajistí.

Kdy je vhodné používat fyzioterapeutické tejpy? A s čím vším může souviset plochá noha? I na to se v pořadu Atrium ptala Petra Lazáková. Jejím hostem byla dětská fyzioterapeutka Lucie Alblová a také její jedenáctiletá dcerka Zuzanka.

autor: pma
Spustit audio