Jak odnaučit kocourka zlobit?

14. červenec 2014

S kočkou bychom si měli pravidelně hrát, pořídit jí škrábadla a hračky. A zošklivit jí všechno, co se nemá dělat. Přečti si, jak na to!

Dobrý den, mám prosbu. Mám kocourka, který hrozně zlobí. Škrábe gauč, skáče na linku nebo shazuje květináče s kytkama... vážně si nevíme rady, jak ho to odnaučit. Děkuji vám za odpověď a radu. Přeji krásný den

Ahoj Maruško.

Kočky jsou velmi svá stvoření – mají různé povahy a na rozdíl od psů mají více poruch chování. I kočky se však dají vychovat.

Jak píšeš, je tvůj kocourek možná málo vybouřený… Nevím, kolik má doma jiné zábavy – je dobré pořídit mu jeho hračky, škrabadla a podobně. Je také dobré si s ním pravidelně hrát, aby se unavil.

Když dělá něco, co se ti nelíbí, je dobré mu to zošklivit. Když ti škrábe gauč, oblep ho oboustrannou lepenkou nebo na něj přilep bublinkovou folii. Kocour se lekne, když při škrábání bude něco dělat rány nebo když se ke gauči přilepí.

Když si začne hrát s kytkou tak, že to vypadá, že ji shodí, tak je dobré mít u sebe buď rozprašovač s vodou, nebo plechovku od pití s kamínky uvnitř. Když kocour začne dělat to, co nechceš, nenápadně ho postříkej vodou nebo po něm hoď plechovku s kamínky. Měl by se vyděsit a přestat to dělat. Když to několikrát zopakuješ, tak by si měl kocour spojit nepříjemný zážitek s hraním s kytkou a měl by to přestat dělat.

Je důležité být u toho nenápadný, aby si kocour myslel, že stříkání vodou nebo hozená plechovka není od tebe. Neměl by pak zlobit ani, když nebudete nikdo doma. Teď ví, že dostane, jen když jste doma. Tak asi v nepřítomnosti lidí řádí, jak může.

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na radiojunior@rozhlas.cz.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio

Pusť si video