Jak na pejsky, kteří mají moc energie?

11. duben 2013

Ve čtvrtek 11. dubna jsme opět ze světů okolo nás vybrali ten psí. S kynoložkou Jarkou Šmrhovou jsme se zaměřili na pejsky, kteří mají od přírody nadělený lovecký pud a rychlé nohy.

S takovými mají jejich páníčkové hodně starostí. Proto vznikl sport zvaný coursing, při němž všechna ta rychlonohá psiska uplatní svůj talent a užijí si lovu do sytosti. Tento sport má i tu výhodu, že pes se naučí reagovat na střapec a v přírodě pak úporně nevyhlíží zajíce ani bažanty.

Samozřejmě, že musí být dobře vychován a perfektně zvládat základní povely. Ale když tak moc stojíme o to, aby nám dělal společníka právě lovecký pes či chrt, tak trochu námahy stojí za to.

Coursing spočívá v tom, že psi honí střapec tažený navijákem. Je tedy možné upravit rychlost, a pak mohou coursingu propadnout i mnohá další psí plemena, i těžcí psi, kteří jinak v běhu nevynikají.

Dozvěděli jsme se také, že vaši psi dokážou být pořádně rychlí i mimo závodní dráhu. Třeba když vidí kachny nebo veverku. Aleny pejsek například trhá rekordy při zašustění sáčku s piškoty. Zkrátka jsou to šelmy a musíme jim psí radosti dopřát. Avšak mít je pod kontrolou.

Moderovala Veronika Hájková.

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Více z pořadu

Pusť si video