Jak má vypadat dobrý školní web?

11. říjen 2017

S otázkou v titulku si není třeba příliš lámat hlavu, stačí se podívat na stránky vítězů dosavadních tří ročníků soutěže sCOOLweb. Na další podrobnosti ohledně internetových stránek českých škol se ptala Monika Valentová zakladatele soutěže a člena poroty Miroslava Hřebeckého, který byl hostem pořadu Atrium na Rádiu Junior.

Oslovit děti i rodiče

Vytvořit kvalitní internetové stránky školy je poměrně složité, protože musí naplnit potřeby několika různých „zákaznických“ skupin najednou. Základní funkce školního webu jsou přitom dvě:

  1. Jde o propagační materiál školy, který má oslovovat potenciální zájemce, tedy děti a rodiče. „Pro grafika je velký oříšek už to, aby stránka neurazila starší a zároveň byla cool pro mladší,“ říká Miroslav Hřebecký.
  2. Mají informovat - a to směrem ven (rodiče a žáky) a také směrem dovnitř (učitele). „Na pokročilých stránkách bývá intranetová sekce zabezpečená heslem, odkud se dají pravidelně nasávat informace, ať už jde o jídelníčky, rozvrhy, suplování… A samozřejmě jsou takové stránky propojeny se školním informačním systémem, takže umožňují i sdílet digitální materiály, odesílat úkoly, omluvenky a podobně,“ dodává Hřebecký.

Už se ví, co je COOL

„Když jsme soutěž zakládali, úroveň školních webů byla velmi nevyrovnaná, nebyla nijak kultivovaná a dokonce ani nijak definovaná. Kritéria, do kterých jsme zahrnuli velmi mnoho různých stránek a vlastností, které by měl takový web splňovat, jsou dnes brána jako standard české dobré webové školní stránky. Takže i školy, které ve sCOOLwebu nesoutěží, se snaží je naplnit,“ popisuje vývoj soutěže její zakladatel.

Některé školy o úrovni svých webů pochybují natolik, že se zdráhají soutěže zúčastnit. Je to škoda, jelikož každá zúčastněná škola dostane od poroty cennou zpětnou vazbu, která zhodnotí slabé i silné stránky daného webu. S každým ročníkem je navíc spojena odborná konference, na které špičky v daném oboru tvůrcům školních webů předávají další potřebné informace.

Co bude hlavním tématem dalšího ročníku sCOOLwebu? Jaké je knowhow tvůrce školních stránek? Poslechněte si celý rozhovor zde:

Spustit audio