Jak, kdy a proč s dětmi do lázní?

Ponuré budovy, mříže v oknech a dlouhé odloučení od rodičů. Takhle odpudivě kdysi (dodejme kdysi dávno :-) ) působily dětské lázně na redaktorku středečního Atria Petru Lazákovou. Pravda byla zřejmě už tehdy někde jinde, ale zvláště v dnešní době léčebny nevypadají vůbec strašidelně. Naopak – jak se Petra sama přesvědčila v Lázních Bělohrad, je to místo, ve kterém na vaše děti čekají zpravidla vstřícní lékaři, milí fyzioterapeuti a hodné sestřičky.

Všichni se snaží o jedno – pomoci dětem dostat se opět do formy. Ať už jsou po operaci, mají nějaké dlouhodobější potíže nebo je trápí vrozené vady. Petra si o dětských lázních povídala i v Atriu. Jejím hostem byla dětská a rehabilitační lékařka, vedoucí lékařka Léčebny pro děti a dorost v Lázních Bělohrad – Ludmila Vašíčková.

Desatero o dětských léčebnách z pořadu Atrium:

1. To, zda vaše dítě má nebo nemá nárok na léčbu v lázních, určuje jeho ošetřující lékař nebo jeho pediatr. Vždy je ale dobré se aktivně lékaře ptát!
2. Pokud lékař dítěti navrhne léčebný pobyt absolvovat, pojišťovna ho zpravidla celý uhradí. Je dobré podívat se na stránky vaší pojišťovny, případně i na web vámi vybrané léčebny. Na stránkách VZP najdete také spoustu informací o platbě i správném postupu.
3. Lékař obvykle nenavrhuje nějakou konkrétní dětskou léčebnu. Samozřejmě vám může s výběrem poradit. Konečné rozhodnutí je ale vždy na vás.
4. Návrh lékaře na péči v dětské léčebně musíte využít do půl roku od jeho vydání. Jinými slovy – dítě musí odjet do léčebny do šesti měsíců od vydání onoho doporučení.
5. Rodič (tzv. průvodce) může být v léčebně s dítětem do 6 let věku, nebo pokud to zdravotní stav dítěte vyžaduje. Pokud je dítě starší a netrpí žádnými neobvyklými potížemi, nemusí být rodiči zaručeno místo přímo v léčebně, pobyt mu není hrazen - ale samozřejmě si může na vlastní náklady zajistit bydlení poblíž.
6. Rodiče, prarodiče nebo zletilí sourozenci (průvodci) se mohou u dítěte v lázních střídat. Jen to musí samozřejmě nahlásit dopředu.
7. Průvodce má nárok na neschopenku po celou dobu pobytu v dětské léčebně a je mu hrazeno ubytování a plná penze.
8. Děti tráví v léčebnách klasicky 1 cyklus – tedy 28 dní. V některých případech může lékař doporučit opakování nebo prodloužení cyklu.
9. Děti docházejí do lázeňské školy. Obvykle se jim věnují pedagogové velmi individuálně.
10. Celý den je zpravidla velice nabitý programem. Děti docházejí na ranní procedury, do školy, chodí na výlety.

Host Atria – vedoucí lékařka Léčebny pro děti a dorost v Lázních Bělohrad Ludmila Vašíčková – v pořadu také mluvila o tom, proč a jak rehabilitovat po úrazech, jaké procedury děti v lázních čekají. A naznačila, co dělat, když se dítě hrbí „jako paragraf“. Poslechněte si středeční Atrium s Ludmilou Vašíčkovou a moderátorkou Petrou Lazákovou.

P.S. Vaše děti se do léčebny mohou dostat i prostřednictvím našeho vysílání! Holky a kluci se budou moct lázně „navštívit“ díky nové sérii úspěšného pořadu Medicína nás baví, pořad se začíná vysílat na konci února. Sledujte web a FB Rádia Junior – dozvíte se více!

Lázně Bělohrad
autor: pma
Spustit audio