Itálie – země pěti moří

16. květen 2014

Itálie návštěvníky okouzlí. Nabídne úžasné hory (Západní a Východní Alpy, včetně nejvyšší hory Mont Blanc), ale i nížiny (okolo řeky Pád, kde je množství splavných kanálů). Procházet můžete krásnými a pohostinnými městy (jako jsou Benátky a hlavní město Řím), ale kdo chce, může zažít i dobrodružství na vulkanických ostrovech (Liparské ostrovy).

Moří ke koupání tu mají víc než dost. Posuďte sami - na východě Itálie je Jaderské moře. Na jihu najdete Jónské moře. Ze západu Tyrhénské a Ligurské moře. A k Itálii patří i dva velké ostrovy (Sardinie a Sicílie), které se nacházejí ve Středozemním moři.

Ale to nejzajímavější v Itálii jsou sopky, které jsou vulkanicky aktivní. To znamená, že je můžete vidět dýmat, chrlit oheň nebo lávu. Z dějin je známý Vesuv, který vychrlil na město Pompeje (roku 79) tolik popela a žhavých plynů, že celé město zaniklo.
Neustále aktivní je Etna. Ale protože je sopečná půda velice úrodná, žije kolem Etny docela hodně lidí. Proto ji vědci musí neustále hlídat a studovat sopečné jevy.

A co se líbí v Itálii naší moderátorce Šárce?

Název státu: Italská republika
Hlavní město:
Řím (Roma)
Hlava státu: prezident
Jak se tady mluví: italština
Zajímavost:
Uvnitř Itálie leží dva městské státy: církevní Vatikán, kde vládne papež (to je nejvyšší katolický duchovní) a San Marino, což je pravděpodobně nejstarší republika na světě.

Italština je měkký a zpěvný jazyk. Snad právě proto zde v historii vznikla spousta překrásných oper. Věhlasný je například italský skladatel Giuseppe Fortunino Francesco Verdi. Jeho tvorbu najdete ve všech významných operních divadlech světa.

autoři: Redakce Rádia Junior , Lenka Kupková
Spustit audio

Pusť si video