Itálie. Země, kde se před Vánocemi nikdo moc nehoní

10. prosinec 2014

U nás v České republice jsou Vánoce někdy trochu závod – než člověk napeče, uklidí, napíše Ježíškovi… Ale je země, kde se prý před Vánocemi nikdo moc nehoní. Nepeče se tam cukroví, když není stromeček, tak se z toho nikdo nehroutí a fronty na kapra tam neznají.

Ano, tou zemí je Itálie. Fronty na kapra tam neznají, protože na štědrovečerním stole nic takového nemají. Na Štědrý den jedí jen skromně, někteří Italové se dokonce postí, protože jim to velí náboženská tradice.

O Štědrém večeru je totiž nejdůležitější jít na mši svatou. A druhý den, 25. prosince, už všichni Italové čekají, až jim papež předá své poselství Urbi et orbi, tedy poselství městu a světu.

Tím začnou Italům ty pravé vánoce. Sejde se celá velká rodina a jí se krocan, kuře, jehněčí nebo taková rostlina připomínající bodlák – artyčok. Pokud si dá nějaký Ital rybu, pak je to úhoř.

Na žádném italském vánočním stole taky nesmí chybět panettone – sladký moučník, který trochu připomíná naši bábovku.

A rozhodně by se nenašla domácnost, ve které by neměli betlém. Ani stromeček není tak důležitý. V mnoha rodinách si betlém postaví už na začátku prosince. Jen malého Ježíška vloží do jesliček až na Štědrý den.

Panettone je italský sladký chléb původem z Milána, který se obvykle v Itálii jí o Vánocích

Jak je to v Itálii s dárky? Italské děti sice už v dnešní době často rozbalují nějaké malé dárky na Štědrý den nebo 25. prosince na první svátek vánoční, ale mnohem víc se těší, až jim na začátku ledna přinese dárky čarodějnice Befana.

Je to sice čarodějnice, ale italské děti se jí nebojí. Podle dávné legendy to byla čarodějnice, kterou chtěli vzít Tři králové s sebou do Betléma za narozeným Ježíškem. Befana však odmítla. Pak ji chtěl vzít ovčák, ani s ním ale nešla.

Italským dětem nosí dárky čarodějnice Befana

V noci se jí však ukázala jasná hvězda a Befana se asi začala tlouct do hlavy, protože to bylo znamení a jí už všichni utekli. Tak si rychle hodila na záda pytel, do něj dala hračky a vyrazila do Betléma za Ježíškem sama. Jenomže neznala cestu, neměla GPS a tak se ztratila. Od té doby prý chodí světem a rozdává dětem dárky, které měla původně pro Ježíška.

Spustit audio

Pusť si video