I želva může trpět dnou stejně jako člověk

28. srpen 2014

Vodní želva, o které nám napsal Petr, je nejspíš hodně nemocná. Snad jí veterinář pomůže!

Dobrý den. Chci se zeptat, jestli nemáte zkušenost s touto nemocí vodní želvy.

Želvě kolem nohou jakoby „vytéká“ z krunýře. Nejprve jsem myslel, že by se mohlo jednat o obezitu, ale na dotyk se nezdá, že by to byl tuk. Je to jako nějaký vak nafouknutý vzduchem.

Navíc v poslední době moc nežrala. Většinu dne tráví na souši, pokud je ve vodě, tak ji to nadnáší a nedokáže se potopit. Navíc neplave rovně – přední část je více dole než zadní. Celkově je neaktivní. Další nemoc, o které jsem uvažoval, byl zápal plic. Není však slyšet žádné sýpání, ani ji nevytéká nic z tlamy a očí.

Dávám jí vitamíny, svítím UV lampou a na chvíli ji dávám i na slunce. U veterináře jsem byl (spíše kvůli tomu, že je neaktivní, těch nohou jsem si všiml až doma, ale podle ostatních to určitě měla již předtím, takže je vyloučené, že by třeba natekla po té injekci), ten ji píchnul injekci a řekl, že by se měla srovnat, zatím se však nic neděje.

Budu rád za jakoukoliv Vaši radu. Děkuji. Petr.

Ahoj Petře.
Želva patří mezi plazy a ti trpí často metabolickými onemocněními. Znamená to, že v jejich těle z různých důvodů nefunguje ideální rovnováha látkové výměny.

Podle popisu by tvá želva mohla mít onemocnění zvané dna. To existuje i u lidí. Jde o stav, kdy se v těle hromadí kyselina močová. Ta se v těle hromadí většinou při dlouhodobému nadbytku živočišné bílkoviny (maso) ve stravě, nebo při nevhodných podmínkách chovu (příliš vysoké teploty).

V krvi plazů se kyselina močová vyskytuje nejčastěji ve formě urátů. Tyto uráty a kyselina močová jsou látky velmi špatně rozpustné ve vodě, takže když se v těle vyskytují v příliš velkém množství, kyselina močová vytváří krystaly.

Krystaly se ukládají v různých tkáních po těle. Tato krystalizace pak vede především k bolestivým zánětům kloubů. Krystaly pak mohou být uloženy i kolem kloubů v dalších podkožních a vnitřních tkáních (např. játra, plíce, osrdečníkový vaz). Dochází pak třeba i k selhání ledvin a močového měchýře.

Léčba probíhá zavodňováním a podáváním léků (u lidí allopurinol, který se v poslední době stále častěji používá i u plazů), které sníží obsah urátů v těle. Mnoho těchto léků má nežádoucí vedlejší účinky.

Někdy je nutné i chirurgické odstranění nahromaděných krystalů z postižené tkáně.

Tato nemoc u lidí působí velkou bolest, nicméně vnímání bolesti u plazů nebylo ještě dostatečně popsáno. Je správné předpokládat, že se želví pacient „cítí“ podobně jako člověk.

Proto ti doporučuji s želvou opět navštívit co nejdříve veterinárního lékaře, který má s léčbou plazů zkušenosti a snad tvé želvě pomůže. Její stav je zcela určitě hodně vážný.

Pokud se potřebujete zeptat veterináře na problémy se svým domácím mazlíčkem, máte-li v úmyslu pořídit si zvíře domů anebo se chcete jen tak zeptat na cokoli ze života zvířat, máte jedinečnou šanci v naší poradně. Napište nám na radiojunior@rozhlas.cz.

autor: Kateřina Hýková
Spustit audio

Pusť si video