I umění slaví narozeniny

12. leden 2016

Věděli jste, že i umění má narozeniny? Letos 17. ledna oslaví své 1.000.053 ve Veletržním paláci v Praze. Na toto slavnostní odpoledne pro Vás ve spolupráci s Národní galerií v Praze chystáme bohatý program.

PIŠTE SI ČI PAMATUJTE SI – SEJDEME SE:
17. LEDNA 2016
MEZI 14. A 17. HODINOU
VE VELETRŽNÍM PALÁCI

A co vás čeká?
Oslava, která připomene 100 let hnutí DADA, 106 let Futurismu a více než padesátiletou historii hnutí Fluxus. To je ale cizích a zvláštních slov, že? Ale nebojte se, bude to zábava! Pojďte maličko nahlédnout do toho, co vás čeká:

Některá umělecká díla, se kterými se během programu seznámíte, vypadají, jako kdyby byla z jiné planety. Třeba to na obrázku je od Ale Guzzettiho a jmenuje se Imaginární Playmate.

Ale Guzzetti: Imaginární Playmate, 1991, Národní galerie v Praze

A nejen, že zvláštně vypadá, dokonce i vydává takový kosmický zvuk, schválně si ho poslechněte:

I vy sami si budete moci vytvořit sochy z velmi neobvyklého materiálu a dokonce je rozezvučíte pouhým dotekem ruky. Tvorbou pestrobarevných zvukových soch vás provedou lektorky z galerie: Michaela Trpišovská a Hana Dočkalová.

Budeme se také věnovat tvorbě samotných tvůrců z hnutí Fluxus, kteří se třeba zabývají i tím, že zvuky mohou vyluzovat i věci, od kterých bychom to vůbec nečekali, i když s nimi denně nějak zacházíme. Dokázali byste si například tipnout, co vydává tento zvuk?

Bylo to mýdlo – jedna z věcí, kterou najdete v Magické skříňce Bena Vautiera. Jak asi taková magická skříňka vypadá? Jste-li zvědaví, přijďte se na její originál podívat už tuto neděli. Společně s Luckou Fryčovou a Bárou Šupovou si vyzkoušíte i její chvilkové oživení.

To jsou věci, co? :-) A přesně takhle si budeme v to nedělní odpoledne hrát.

A samozřejmě se také podíváme na umění rozhlasové. Přemýšleli jste někdy nad tím, jak se dá vytvořit třeba zvuk bouřky anebo pod nohama křupajícího sněhu, když venku zrovna svítí sluníčko? A už jste někdy zkoušeli napsat pohádku? A co kdybyste na ni měli jen tři minuty? Vejde se pohádkový příběh do tak krátkého času?

To všechno si vyzkoušíte v rozhlasové dílně, ve které se na vás bude těšit Šárka Fenyková a Klára Nováková.

Vyznáte se v moderním umění? Dejte si kvíz!

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio