I nesmysly mohou mít smysl!

7. únor 2016

O tom, že i zdánlivé nesmysly, mohou být nakonec smysluplné, jsme se dozvěděli v nedělním Klubu Rádia Junior s podtitulem „Smysly a nesmysly“.

Ocitli jsme se v něm v galerii Sladovna v Písku na výstavě Dobrodruzi. Výstava vypráví o příběhu, který se mohl zdát jako velký nesmysl. Představte si, že by vám někdo napsal, že jinde je to jako v ráji a vy byste jen na základě jednoho dopisu prodali všechno, co máte, slíbili, že se nikdy nevrátíte do rodné země a odjeli do neznáma.

Je to nesmysl? A přece se to stalo za časů našich praprababiček. Tehdy mnozí občané městečka Stod všechno prodali a odjeli na Nový Zéland za lepší budoucností. Výstava vypráví o této cestě i o tom, že to nakonec mělo všechno smysl.

Jako nesmysl se může zdát i hromadění obalů a papírků od čokolád nebo žvýkaček, ale když z těch hromad vznikne vzácná sbírka, jako je ta Stanislava Krámského, už to nesmyslně nevypadá.

V nedělním Klubu jsme se také dozvěděli, že svítící tkaničky jsou nejenom pěkné, ale mnohdy i moc důležité. Dopravní policista Jiří Polomis nám totiž prozradil, že podle nejnovějších zjištění, je pro řidiče v autě a jeho zrak důležité, vidět dobře naše nohy, které jsou tím prvním, co mu světla auta osvítí, pokud vás potká na silnici.

Trochu hrůza šla i z rozhovoru s mořským biologem Jiřím Jarolímem, který nám vyprávěl o svých zkušenostech se žraloky. Jsou to dravci, kteří cítí krev na míle daleko, ale před útokem je pro ně důležitý jiný smyslový orgán. Chcete vědět jaký? Tak si poslechněte celý klub, který pro vás připravila Šárka Fenyková.

Spustit audio