Hyperaktivní opravdu není „zlobivý“ (pokračování)

Týká se to evidentně spousty dětí a rodičů, ale zřejmě se o tom stále nemluví dost. Jak jinak si vysvětlit takovou smršť komentářů, otázek a sdílení příspěvku o našem pořadu Atrium na Facebooku Rádia Junior? Téma „hyperaktivní děti“ nebo také „děti s poruchou ADHD“ vás opravdu výjimečně zaujalo. A právě proto jsme pro vás připravili druhý díl. S Terezií Pemovou, spoluzakladatelkou projektu Hyperka, si v pořadu Atrium opět povídala Petra Lazáková.

Terezie okomentovala některé příspěvky z FB Rádia Junior a mimo jiné potvrdila následující:

  • Když se dítě chová zběsile, hlučně, velmi emotivně a je ho všude kolem prostě dost – nemusí to znamenat, že je „nevychované, zlobivé, drzé“, že „se mu rodiče nevěnují“ a že „ta matka ho špatně vedla“! Prosím, neposuzujme takové děti, když je neznáme osobně.
  • „Papíry na ADHD“ nejsou falešná omluva matek, které nezvládají své děti. Je to potvrzení diagnózy, která byla poprvé zmíněna už v roce 1906! Tedy potvrzení mozkové disfunkce – poruchy ADHD.
  • Porucha ADHD má svá jasně popsaná specifika. Naprosto laicky řečeno – mozek dětí s poruchou ADHD má v určitých situacích „pomalejší interakce“. Právě proto takové dítě jedná IMPULZIVNĚ, nepromyšleně, hlučně a občas agresivně. Jednoduše laicky řečeno – nestačí to promyslet a nemůže za to!
  • Tím, že takové dítě pak bývá často pokáráno a vyčleňováno z kolektivu, se mu postupně i snižuje sebevědomí. Jeho stav se tak mnohdy může ještě zhoršit. V dospělosti se ale zpravidla zlepšuje.
  • Dítě s ADHD prostě potřebuje specifické zacházení založené na pochopení a jasných pravidlech, ohromnou trpělivost své rodiny, pedagogů i okolí a rovněž medikaci. Tedy léky, které mozek stimulují tak, aby v něm docházelo k rychlejším interakcím – a dítě se takovou stimulací paradoxně zklidnilo. 

Proč je ADHďáků teď více?

Podle Terezie Pemové to má několik důvodů:

  • Vliv prostředí – více olova a škodlivých látek ve vzduchu i v naší stravě.
     
  • Více předčasných porodů, při nichž jsou děti zachráněny. Je mnoho dětí, které by dříve náročný nebo předčasný porod kvůli nedostatečné lékařské technice nepřežily. V současné době se je obvykle podaří zachránit a jsou relativně zdravé. Některé děti pak ale mohou „bojovat“ s poruchou ADHD.
     
  • Další příčiny jsou více méně předvídatelné – kouření v těhotenství, konzumace alkoholu v těhotenství, genetické dispozice rodičů atd.

Terezie Pemová doporučuje rodičům dětí s ADHD podívat se na web www.hyperka.eu. Právě tam naleznou spoustu informací a rad, které jim mohou život s dítětem s poruchou ADHD usnadnit. Hyperka nabízí i konzultace pro rodiče a školku.

Více se dozvíte v pořadu Atrium na téma „Hyperaktivní opravdu není zlobivý“. Hostem Petry Lazákové byla Terezie Pemová.

autor: pma
Spustit audio