Hvězda, kam se podíváš

10. leden 2016

Nedělní Klub Rádia Junior byl o hvězdách a hvězdicích. Ukázalo se, že hvězd je neuvěřitelná spousta. Počínaje těmi na obloze a konče těmi na dnech moří.

Od Jana Šifnera z Planetária v Praze jsme se dozvěděli, že hvězdy se ve vesmíru rodí z prachu. Ve chvíli, kdy se z něj stane jádro hvězdy, začnou se v něm dít neuvěřitelné věci. Každá hvězda vládne obrovským množstvím energie. Jan Šifner to popisuje takto:

„Na konci druhé světové války se lidem podařilo alespoň částečně napodobit to, co se děje uvnitř hvězd. Vznikly tak nejničivější zbraně – atomové a vodíkové bomby. Při výbuchu se v nich jenom na malý zlomek sekundy rozhoří jaderné reakce podobné těm, které probíhají v nitru hvězd. I během toho krátkého okamžiku se z bomby uvolní tolik energie, že zničí vše živé v okruhu mnoha kilometrů.

Ve hvězdách probíhají tyto reakce miliardy let a v mnohem větším měřítku. Například v našem Slunci se každou sekundu spotřebuje 700 miliónu tun vodíku, ten se částečně přemění na hélium a na energii. Ta během cesty ze slunečního jádra k povrchu postupně ztrácí na síle a stává se z ní například viditelné záření – světlo.“

Po hvězdách jsme ale pátrali i v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy s botaničkou Věrou Hroudovou. Naučili jsme se například rozeznávat Amaryllis a Hippeastrum neboli hvězdník. Obě květiny jsou příbuzné a vypadají hodně podobně, ale Věra nám vysvětlila, že Amaryllis kvete na podzim a dříve, než má listy, a hvězdník nám naopak dělá radost svým květem v této době a listy má současně s květy.

Koho neoslnily hvězdy na obloze ani květy hvězdníku, tomu možná udělal radost rozhovor se sportovní hvězdou. Dvojnásobnou mistryní světa ve vodním slalomu – kajakářkou Kateřinou Kudějovou. Katka je také hvězdou prvního dílu nového seriálu Rádia Junior „Sport nás baví“, tak si ho nenechte ujít.

Amarylis, latinsky Hippeastrum, česky také hvězdník

A na závěr jsme se seznámili se zajímavým mořským živočichem – hvězdicí. I když vypadá velmi mírumilovně, je to dravec! Svoji kořist si strká do žaludku, jako vy cvičky do pytlíku. Povídal nám o nich Jiří Jarolím z Mořského světa. Nevěříte? Tak si to poslechněte v našem archivu! Klub Hvězdy a hvězdice pro vás připravila Šárka Fenyková.

Jirka Kohout, Kateřina Kudějová a Šárka Fenyková
Spustit audio