Hrdinové nejsou jen v pohádkách

18. prosinec 2015

Jak podle vás vypadá hrdina? Má škrabošku? Má dlouhé vlasy? Svítivý oblek s pláštěnkou nebo je naopak nenápadně černý? Svoje hrdiny jste kreslili, malovali a modelovali už letos na jaře v soutěži „Malujeme po síti“.

Tento týden jsme si o hrdinství povídali znovu. Tentokrát ve spojitosti s cenami Michala Velíška za statečnost. Tuhle cenu uděluje TV Nova a nadace ADRA a nese jméno člověka, který se zastal obtěžované ženy a zaplatil za to životem. Na jeho počest a památku jsou každý rok oceněni skleněným andělem lidé, kteří byli taky stateční a přitom to nejsou profesionální záchranáři, hasiči ani policisté.

Mezi oceněnými bývají i kluci a holky stejně staří, jako jste vy. Nejsou to žádní pohádkoví hrdinové, nepřemohli draka ani nevyzráli na čerta.

Ale ve chvíli, kdy to bylo potřeba, si vzpomněli na všechno, co je kdy dospělí učili. Pomohli nebo zavolali profesionální pomoc. Do situace, že se někomu udělá špatně nebo se stane nějaké neštěstí, se můžete dostat i vy. Věděli byste jak si poradit? Poslechněte si poslední díl ze seriálu „Dětští hrdinové“, který pro Rádio Junior připravila Petra Lazáková.

A můžete si taky zkusit náš kvíz první pomoci.

Spustit audio