Hravé těstoviny a Spící tajemství

19. duben 2013

Knižní záložka se tentokrát protáhla třemi sešity z Udělejte si sami a taky posledním dílem Spící trilogie.

Milí kluci, holčičky a holky, po týdnu na vás zase ťuká vaše knižní záložka. Nejdříve představím tři sešity z nakladatelství Metafora – vycházejí v edici Udělejte si sami aneb Tvůrčí nápady pro volný čas.

Ten největší a vysloveně holčičí se jmenuje Háčkujeme na panenky – musím si dát pozor, abych se, coby záložka, nepřipletla mezi příze, vlny a bavlnky rozdílné síly a barvy a neskončila jako panenčí sukýnka nebo čepeček. Fakt je, že tahle příručka naučí i nešiky umotat šňůrku a dokonce háčkovat. Ale pozor! Až si v návodu na dlouhé sloupky přečtete „Nahoďte a vpíchněte háček do oka,“ nejedná se o vaše vlastní oko, a já jsem dobrá, že jsem na to přišla.

Další sešit, Hravé těstoviny, navádí, jak si z kolínek, vrtulek, špaget, makarónů, lastur i jiných druhů těstovin vyrobíte rozličné panáčky, zvířata, dokonce celou kapelu, a budete se divit – i vrtulník a motokáru.

Osobně mě nejvíc baví poslední sešit Převlečené krabičky od zápalek. Nevěřili byste, co všechno se dá za pomoci prázdných krabiček od sirek, lepidla, papíru, pár knoflíků, korálků, bužírky a barev vyrobit. Třeba panenky nebo králíky v postýlce, žáby, taky rybky, žirafu a samozřejmě vlak.

Logo

Další kniha je určena pro starší děti. Spící trilogii napsal Martin Vopěnka, vydal Fragment a jsem si jista, že pokud jste četli první dva díly (Spící město a Spící spravedlnost), bez váhání sáhnete i po závěrečném Spícím tajemství.

První díl začínal tím, že jednoho dne ráno se v jednom městě probudí jen děti – rodiče spí a nejsou k probuzení dopoledne, večer, ani za týden. Hrdiny příběhu jsou sourozenci Kryštof, Ema, Kristýna a Samuel; pátrají po tom, co (nebo kdo) je původcem dlouhého spánku rodičů.

A protože je Spící tajemství poslední ze tří spících knih, klidně vám prozradím, jak to dopadne. Dobře.

Z tolika ospalých knih na mě jde spaní.

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video