Hodí se mé dítě na gymnázium?

23. únor 2017

Probíhající výzkum Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání PedF UK ukazuje, že na gymnázia každoročně odchází zhruba 10% populačního ročníku. Přesto to prý nejsou vždy děti, které na takovou školu patří. Dovedly je na ni ambice rodičů.

Jak poznat gymnazistu?

Podle ředitelky pražského Gymnázia Nad Štolou, PhDr. Renaty Schejbalové by vhodný adept na gymnázium měl:
- být přirozeně zvídavý
- číst knížky
- sám na gymnázium chtít
- mít dobré vysvědčení

„Stává se, že se k nám hlásí dítě, které mělo v páté třídě trojky, u přijímacích zkoušek získá jeden jediný bod, umístí se někde na konci a mně je toho dítěte nesmírně líto. Myslím, že mu tím rodiče strašně ublížili a snížili mu sebevědomí do budoucího života,“ říká Dr. Schejbalová.

Jsou „přijímačky nanečisto“ směrodatné?

Jakési tréninkové přijímací testy už pořádá většina gymnázií a podle ředitelky Schejbalové bychom jejich výsledky neměli opomíjet. „Když rodič vidí, že má dítě z maximálních možných padesáti bodů pět, nemá cenu přijímačky zkoušet,“ míní.
Zároveň také tyto testy doporučuje absolvovat ve škole, na kterou se dítě hlásí. Už jen proto, že zjistí, jak to v ní vypadá, kde se nacházejí toalety a v den „D“ bude klidnější.

Je výhodné před přijímačkami absolvovat dlouhodobé přípravné kurzy? Co chtějí po dětech současné jednotné testy? To se dozvíte v rozhovoru s ředitelkou Gymnázia Nad Štolou, PhDr. Renatou Schejbalovou.

Spustit audio