Házená – sport pro vaše dítě?

„Přihráááj, smečuuuj, pojď, pojď… “ Takové povely mohou vaše dítka obvykle slýchávat, pokud se věnují nějakému míčovému sportu. Nejinak je tomu při házené. Tento sport má u nás dlouholetou tradici, ale zájem o něj v posledních letech upadá. Prostě není momentálně „in“ – čeští házenkáři teď nikde výrazně nezabodovali, zájem o tento míčový sport tedy nepřitáhli. Největším úspěchem československé reprezentace bylo vítězství na mistrovství světa v roce 1967 – tedy před necelými padesáti lety! Jak nám k tomu v pořadu Atrium řekl Václav Brdek, trenér jednoho z největších českých oddílů házené, malý zájem dětí o tento sport ho mrzí. Proč?

Jednotlivec, ale pro tým!

Házená je kolektivní míčový sport. A to s sebou přináší řadu výhod – děti se naučí pracovat sice samostatně, ale pro tým. Tréninky házené dávají dětem skvělou šanci se vyběhat, pohrát, vyřádit, ale zároveň mají svá jasně daná pravidla, která dětem dávají řád a smysl pro týmovou spolupráci. Při tréninku pracuje celé tělo – běhá se, hází se, skáče se… Nejde tedy o jednostranný pohyb. Staří Římané, kteří tento sport „objevili“, o něm dokonce tvrdili, že léčí.

Levný sport?

Házená je podle Václava Brdka z Házené TJ Sokol Praha Vršovice ideální sport pro dívky i chlapce. A výhodou je, že téměř všechny kluby stále nabírají nové hráčky a hráče. Pokud se chce vaše dítko věnovat házené, potřebuje jen dobré boty a sportovní oblečení. Míč dostane nový hráč v některých oddílech zdarma. A jedna tréninková jednotka může vyjít na pouhých 25 Kč! Nábory probíhají obvykle celoročně. A hlásit se mohou děti ve věku 6–14 let.

Dva týmy, dvě branky = klasická míčová hra

V házené proti sobě nastupují dva sedmičlenné týmy. Každé družstvo má ale 14 hráčů – ti se v průběhu hry na hřišti vystřídají. Na hřišti jsou klasické dvě branky, do kterých se členové týmů snaží trefit míčem. Cíl je tedy podobný jako u většiny míčových a „hokejkových“ sportů. Hraje se na dva poločasy po 30 minutách nebo 20 minutách (dle věku hráčů).

Další podrobnosti o házené, o tom, jak poznat správného trenéra a jak si vybrat ten správný oddíl, se dozvíte, když si poslechnete Atrium Petry Lazákové. Jejím hostem byl nadšený a velmi zkušený trenér Házené TJ Sokol Praha Vršovice – Václav Brdek.

autor: pma
Spustit audio