Elektronická žákovská knížka. Nedá se ztratit ani zapomenout

27. leden 2016

Elektronická žákovská knížka by měla usnadnit komunikaci mezi školou a rodiči. Pro mnohé učitele i rodiče je však spíše strašákem, který jim komplikuje život, bere osvědčené a tradiční. Jiní ji naopak vítají a velebí její stálou dostupnost, přehlednost a aktuálnost.

O tom, jak se v prostředí českých škol daří nahradit papírové žákovské knížky elektronickými, si v pořadu Atrium povídala moderátorka Andrea Zajíčková s PhDr. Věrou Lindnerovou ze Základní školy Petřiny-Sever v Praze.

Na mnoha českých školách se známky už nezapisují do papírových žákovských knížek. Nahradily je elektronické, což jsou vlastně moderní webové aplikace, které jsou umístěny na internetových stránkách školy. Dostat se do nich je možné pomocí přiděleného přihlašovacího jména, hesla a pohyb v nich je pro běžného uživatele velmi snadný, intuitivní.

Vstup do elektronické žákovské knížky mají rodiče jednotlivých žáků, kteří vidí vždy pouze stránku svého dítěte, dále žák samotný, učitelé jednotlivých předmětů, třídní učitel a vedení školy.

Prohlížet si známky je možné nejen prostřednictvím stolních počítačů, ale dnes už i pomocí různých mobilních zařízení, ať už to jsou tablety či chytré telefony. K lítosti některých žáků není možné známky vložené do elektronické žákovské knížky přepisovat ani odstraňovat.

„Na druhou stranu si žáci uvědomují, že jsou tak nějak více vidět, více se o nich ví,“ říká Lindnerová. Podle ní má elektronická žákovská knížka významný motivační charakter a přispívá i ke změně klimatu celé školy. „Elektronická žákovská knížka nutí žáky více přemýšlet o svých výsledcích, o tom, jak se chovají.“

V elektronické žákovské knížce nejsou zapsány jen známky. Jsou v ní naplánovány připravované písemné práce, je v ní zanesen pravidelný rozvrh a všechny změny v něm, přehled chystaných akcí apod. Nechybí v ní ani poznámky k chování žáka ve škole.

„Ideální je, když je elektronická žákovská knížka napojena na elektronickou třídní knihu. Na toto však mnohé školy nejsou zatím dostatečně technicky připravené,“ říká v rozhovoru pro Rádio Junior zkušená pedagožka, která elektronickou žákovskou knížku zavadí již na třetí škole.

autor: Andrea Zajíčková
Spustit audio