Dýchá vaše dítě správně? Příčinou hlasové nepohody může být stres či sedavý způsob života

24. říjen 2017

Dnešní uspěchaná doba neprospívá hlasu. V ordinacích lékařů ORL se zvyšují počty lidí s chronickým pokašláváním, neustále plným nosem, zajíkavým či chraplavým hlasem. Mezi pacienty patří i děti, jejichž problémem není jen běžné nachlazení či zvětšená nosní mandle. O tom, jak špatné dechové návyky, stres a převaha sedavých činností ovlivňují náš hlasový aparát, si v pořadu Atrium Rádia Junior povídala moderátorka Andrea Zajíčková s primářkou Hlasového centra Praha MUDr. Jitkou Vydrovou.

Syndrom lidí z IT. Nejde sice o terminus technicus, ale odborní lékaři vědí, o čem mluví. „Ti lidé chodí takoví celí zaťatí, nervózní, s častou kyselostí v krku. Občas mě napadá, že kdyby ten pán v obleku a kravatě třeba po ránu honil zajíce, aby sehnal potravu pro rodinu, byl by možná spokojenější a neměl zdravotní problémy,“ říká primářka Jitka Vydrová, autorka knihy Hlasová terapie. V současné době dospělí i děti tráví mnoho času sedavou činností u počítače či s mobilem, kdy mají povislá ramena a stlačený hrudník. Důsledkem je pak špatné dýchání, které je právě spolu se stresem častou příčinou problémů s hlasem.

Dýchá vaše dítě správně?

Po celá tisíciletí lidé dýchali správně, dnes s tím máme problém. Pro hlas je velmi důležitá správná technika používání nádechu a výdechu. Malé děti umí od přírody správně dýchat, se školní docházkou se to ale často pokazí. „Už malé děti ve školním věku přestávají správně dýchat. Nadechují se spíše do ramen a vůbec nepoužívají tak důležitý brániční sval," vysvětluje primářka Vydrová, která během své lékařské praxe dospěla k překvapivému závěru: „Dříve se ve škole sedělo s rukama za zády a to bylo, samozřejmě do určité míry, správné. Když totiž dáte ruce za záda, nemůžete se špatně nadechnout, nutí vás to nadechovat se plně do žeber. Když se ovšem na to správné sezení dnes vůbec nedbá a děti se ve škole často povalují po lavici, doma pak na gauči u televize a při jídle po stole, tak se správný způsob nádechu a podržení dechu úplně vytrácí.“Když se k tomu přidá stres, zdravotní problém je na cestě.

Co je příčinou hlasové nepohody

Na přirozený hlasový projev svého dítěte si zvykneme velmi rychle, takže často ani nepostřehneme, když se objeví nějaký problém. Měli bychom ale být více opatrní a opakovaný chrapot, zajíkání, či časté přidechování rozhodně nepodceňovat. Za hlasovou nepohodou stojí nejčastěji zánětlivé procesy na hlasivkách, které způsobují bakterie, viry, plísně. Lékaři dnes také nově upozorňují na problém s překyselením organismu, který způsobuje nemalé zdravotní potíže, včetně těch laryngologických. Jeho příčinou jsou nejen nevhodné stravovací návyky, ale velice často právě zmiňovaný stres a špatné dechové návyky.

Základní doporučení primářky Hlasového centra Praha, MUDr. Jitky Vydrové:

  1. Zajistěte dětem krásné a pohodové dětství. Nestresujte je přehnanými požadavky a soutěžením ve škole i doma.
  2. Dbejte na dobré stravovací návyky. Pozor například na velké množství kečupu a mléka v dětské stravě.
  3. Podporujte správné dýchání dětí především správným sezením, popřípadě jógou.
  4. Nevytvářejte kolem sebe příliš hlučné prostředí: hlasitá hudba, rádio či televize, které děti musí překřikovat. 

Chcete se dozvědět více? Poslechněte si celý rozhovor zde:

autor: Andrea Zajíčková
Spustit audio

Pusť si video