„Dveře dokořán“ aneb reportérem na přání

1. květen 2016

Pro nedělní Klub Rádia Junior s podtitulem „Dveře dokořán“ se Šárka Fenyková stala trochu reportérem na vaše přání.

Když totiž zjišťovala, co by do takového pořadu měla natočit, co vás zajímá a kam byste chtěli, aby otevřela dveře dokořán, padaly návrhy jako „do bagru, do hotelu, do jeřábu, do letadla, do vesmíru…“

Za dveřmi strojů

Všechno se zvládnout nedalo, ale co bylo jasné, že první její kroky musí mířit na stavbu. Tam se jen tak někdo nedostane. Musíte mít na hlavě ochranou helmu a reflexní vestu. Také je dobré mít boty, u kterých vám nevadí, že se úplně obalí blátem, a v neposlední řadě zkušeného průvodce, který dělá na stavbě dozor.

Šárka to všechno měla a tak se dostala za dveře kabiny nakladače k panu řidiči Janu Turkovi a částečně i do kabiny vrtné soupravy, kterou obsluhoval pan Vojtěch Kříž. Věděli jste, že vrtná souprava nemá volant? Pan strojník ho ovládá pouze pomocí pedálů a páček.

Krásná „letadla“

Za dveřmi, v kabině vrtné soupravy

Největší motýl světa může mít rozpětí křídel jako velké školní pravítko a s nejrychlejším motýlem byste „neudrželi krok“, ani kdybyste jeli na kole. Oba a mnoho dalších tropických krasavců můžete vidět ve skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě v Praze Troji.

Za dveřmi skleníku na nás čekala Eva Smržová. Ukázala nám i motýlí školku a jedovatého monarchu stěhovavého.

Kurátorka Eva Smržová se o výstavu tropických motýlů stará už několik let

I kosmonauti nosí montérky

A na závěr došlo i na výlet do vesmíru. Přesněji jsme nakoukli do modulu kosmické lodi Vostok, ve které se do vesmíru podíval úplně první člověk – Jurij Gagarin. V dubnu od jeho letu uplynulo 55 let. O tom, že to bude právě Gagarin, kdo nastoupí do kabiny Vostoku, rozhodlo hned několik šťastných náhod. Měl správnou velikost a také hezké jméno. Zkrátka třeba kolega Něljubov, jehož jméno se dá přeložit jako „neláska“, měl prostě smůlu. To všechno jsme se dozvěděli od Jana Šifnera z Hvězdárny a Planetária Hlavního města Prahy.

Jeden z největších motýlů světa – martináč a jedovatý monarcha stěhovavý

Vysvětlil nám, proč neměl Gagarin v kabině moc řídících tlačítek, co bylo v kovové skříňce podobné lékárničce a také proč byl modul pokrytý uvnitř zlatou látkou. Nakonec jsme se dozvěděli, že oranžový oblek, ve kterém můžeme vidět Gagarina na historických fotografiích, jsou vlastně jakési kosmické montérky, které měly chránit modrobílý skafandr.

Pohled do kabiny modulu Vostok

Jan Šifner ve vesmírných montérkách
Spustit audio