Dobytí Everestu a další knížky na léto

21. červen 2013

Knižní záložka si pro vás připravila tentokrát hned tři pěkné knížky!

Milí kluci, holčičky a holky, po týdnu na vás zase ťuká vaše knižní záložka. Dnes sotva dýchám, skoro bych řekla, že trochu funím; jednak je horko a druhak přeskakuju z jedné knížky do druhé a honem ještě do třetí; třeba si některou z nich vyberete na prázdniny.

Alois Mikulka, pan spisovatel a současně pan malíř z Brna, vydal před 45 lety knížku O smutném tygrovi; teď tohle vyprávění o tygrovi, zavřeném v těsné kleci v zoologické zahradě, vyšlo v Baobabu. Lidi ke kleci vodili svoje děti a říkali jim: Vidíš toho zlého tygra? Když nebudeš hodný, sežere tě. Děti plakaly strachem a dospělí se smáli. A co tygr? Díval se přes mříže na oblohu a na slunce, v noci na měsíc a vzpomínal, jaké to bylo, když byl ještě malý. Myslel na džungli, na hustou trávu, na maminku tygřici a na svobodu. A jak to dopadlo? Jako v pohádce, naštěstí.

Další dvě knížky jsou určené starším dětem. Radovan Lipus napsal pro Meander Pohádku o smutné továrně; ilustrovali Veronika Podzimková a David Vávra. Příběh Jakuba Steinera, který tká ve své chalupě plátno, začíná na začátku 20. století. Jakub pracuje a šetří, až si pořídí malou dílnu, a když mu dorostou děti, v Jizerských horách v údolí u řeky vyroste malá textilní továrna, co má vlastní přádelnu, tkalcovnu a barvírnu. A parní kotelnu s komínem. Léta letí: někdy je dobře, častěji ne. Příběh končí otázkou z našich dnů: Opravdu nakonec se starou továrnou Steiner jak supí superman zamete superparkoviště se supermarketem?

Pro milovníky napínavých příběhů, případně pro mladé horolezce vydala Grada komiks Dobytí Everestu aneb Edmund Hillary a Tenzing Norgay. Připomínám, že Edmund, včelař z Nového Zélandu a Tenzing, syn chudých tibetských přistěhovalců do Nepálu, se v roce 1953 sešli na úpatí nejvyšší hory světa, na kterou se do té doby žádný člověk nevyšplhal. A 29. května půl hodiny před polednem dosáhli vrcholu.
Co bylo předtím a co se stalo potom? Čtěte komiksový příběh Dobytí Everestu.

Na shledanou za týden se těší vaše knižní záložka.

autor: jak
Spustit audio

Pusť si video