Dítě se v autě a na cestách nudit nemusí!

20. leden 2016

„Mamí, a kdy už tam budem?“ „Mamí, už tam jsme?“ Možná jste tyhle věty už někdy slyšeli. Cesta s menšími dětmi autem bývá někdy o nervy. Alemožná to tak být nemusí…

O strastech a slastech cestování s předškolními dětmi autem po Evropě si v Atriu povídala Petra Lazáková s Janou Wolfovou – maminkou tříleté Karinky, cestovatelkou a spoluorganizátorkou festivalu Kolem světa. 9 300 km, 30 dní a nocí – tak dlouhá byla letní dovolená rodiny Wolfových po Skandinávii.

Wolfovi se na cestu vydali dodávkou, kterou si upravili podle svých potřeb. Jak?
- Vyndali druhé zadní sedačky z dodávky.
- Vyrobili dřevěné bedny s víkem, které položili do auta místo sedaček. Vznikl tak úžasný úložný prostor.
- Ušili matrace, které přesně odpovídaly velikosti dřevěných beden. Vznikl tak prostor na spaní pro celou tříčlennou rodinu.

A jak se dítě zabaví na tak dlouhé cestě autem?

- Podle Jany Wolfové je nejlepší ho nejdříve trochu utahat. To znamená, že ideální je udělat dopolední procházku. Pak je velká pravděpodobnost, že dítě bude unavené a při cestě spokojeně usne.
- Důležité je dělat zastávky – třeba i krátké – ale vždy spojené s nějakou chůzí nebo zážitkem.
- V autě se dají hrát nejrůznější hry: „Řekni mi, až uvidíš růžový domeček.“ „Až napočítáš tři auta, zavolej na mě.“
- Audiopohádky jsou samozřejmě také skvělá možnost, jak dítěti cestu zpříjemnit.
- Ze všeho nejdůležitější ale je, abyste věděli, že VY na tu cestu chcete jet, že VY jste tím nadšeni, že VÁM dělá radost být všichni pohromadě… Dítě vaši reakci a vaše pocity vycítí, Vaši energii si propůjčí, a mělo by být také spokojené.

Jaké hračky brát na delší cesty do zahraničí?

Jana Wolfová tvrdí, že žádné. Nevěříte? Podle Jany je ideální zabavit dítě tím, co najdete v okolí (kamínky, klacky, dárečky za odměnu…). Dítě se pak naučí vystačit s málem a hrát si se svou fantazií. Samozřejmě oblíbený plyšák, autíčko nebo panenka a tužka a papír jsou určitě nezbytné.

Jak dítě na cestu připravit?

Ideální je dítě předem nadchnout pro danou cestu, pro danou zemi, pro váš cíl. Je dobré povídat si s ním o plánované cestě. Vysvětlit mu, jaké místní zajímavosti uvidíte (a pak se pokusit jejich návštěvu splnit).

Je počasí důvodem pro špatnou náladu?

Norové říkají: „Neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení.“ Do oblečení pro dítě je někdy dobré trochu zainvestovat. Funkční prádlo a doplňky rychleji schnou a dítě se v nich nepotí. Stejně tak v botách, které nepromoknou, ho nebudou studit nožičky.

A rada na závěr pro Vaši ideální dovolenou?
Plánujte – ale zároveň improvizujte! Nebuďte zklamaní, když něco nevyjde. Ono totiž zase vyjde něco jiného – a třeba i lepšího. A to asi neplatí jen o cestováníJ

Šťastnou dovolenou a pohodový poslech:

autor: pma
Spustit audio