Dismančata na nejslavnějším turné

29. listopad 2017

Představte si, holky a kluci, že si vyrazíte na deset týdnů do světa. No jo, na tak dlouho by to asi neprošlo… Leda byste cestovali přesně před sedmdesáti jedna lety s rozhlasovými Dismančaty. S dětmi, které tancovaly a zpívaly až na britských ostrovech v královské Albert Hall.

Dismančata se jim říká proto, že jejich rozhlasový a taneční soubor vedl režisér Miloslav Disman. No a pod jeho vedením nacvičily děti speciální představení, se kterými vyrazily vlakem do Belgie. Odtud pak vypluly lodí přes kanál La Manche. „Měli jsme mořskou nemoc, byla bouře, takže jsme všichni poctivě zvraceli,“ vzpomíná na plavbu Aťka Janoušková. Určitě ji znáte, no jasně, namluvila v televizi Včelku Máju.

Pak už se ale dostala spolu se svými 65 kamarádkami a kamarády do Velké Británie. Tam se jich ujali lidé, kteří je ubytovali přímo u sebe doma. Aťka vzpomíná, jak jedla báječné anglické snídaně. Naučila se prý jíst křupavé corn flakes, jo, jo, to jsou ty známé kukuřičné lupínky.

No a pak už Dismančata projížděla britskými ostrovy… tančila, zpívala a recitovala na mnoha zajímavých místech. Ve školách, v továrnách, ale i ve slavných koncertních halách. V Londýně děti vystupovaly dokonce ve světoznámé Royal Albert Hall, která se jmenuje pro princi Albertovi z královské rodiny.

Dismančata
autor: Michal Ježek
Spustit audio

Pusť si video