Dětské úrazy. Jakou poskytnout první pomoc?

13. červen 2017

Nestrhne na sebe tu horkou kávu? Nedostane chuť na „bonbónky“ do myčky? Co když mu zachutná ta kulatá baterka? Nebude si chtít zaplavat v bazénu nebo vyzkoušet teplotu grilu zrovna, když tam nebudu? Pokud máte doma díte, určitě víte, o čem je řeč. Dětské úrazy.

Jak nám potvrdil náš host primář Dětského a novorozeneckého oddělení Pardubické nemocnice Marián Šenkeřík, není to žádná legrace. Dětských úmrtí nebo závažných poškození způsobených úrazy bohužel přibývá. Na vině nejsou jen téměř všudypřítomné bazény, ale i naše občasná fyzická nebo jen duševní nepřítomnost. Někdy se to prostě stane - a když už k tomu dojde, je důležité nepanikařit a dítěti okamžitě pomoci. První vteřiny mohou být pro jeho další zdravotní stav naprosto stěžejní. Jak pomoci svému dítěti v nouzi, než na místo dorazí záchranka? To bylo téma pořadu Atrium Českého rozhlasu Rádia Junior.

Jak by tedy měla podle primáře Mariána Šenkeříka vypadat ta úplně první pomoc? 

  1. Popálení horkou tekutinou, ohněm nebo rozpáleným tělesem: Ihned dejte dítě do chladné sprchy a popáleninu sprchujte, dokud je to dítěti příjemné. V případě rozsáhlejších popálenin, buďte opatrní na teplotu vody - při delším sprchování hrozí podchlazení. Okamžitým zásahem můžete zabránit vzniku bolestivých puchýřů. Pokud je rána ale opravdu hluboká nebo má dítko obtisknutou grilovací mřížku na ruce, je velmi pravděpodobné, že se puchýře i tak objeví velmi brzy. Vždy je proto dobré volat 155 a požádat o odbornou pomoc.
  2. Polknutí chemikálie, která do žaludku nepatří: Pokuste se dítě donutit, ať si pořádně vypláchne ústa vodou - ale nepolyká ji! Nesnažte se mu dávat něco k neutralizaci žaludku, například chleba nebo rohlík. Ani projímadlo mu rozhodně nepodávejte. Opět ihned zavolejte záchranku.
  3. Polknutí ostrého předmětu nebo ploché baterie: Ostré předměty mohou poranit trávicí systém vašeho dítěte a ploché baterie ho mohou dokonale rozleptat. V takových případech je absolutně nutné ihned volat záchrannou službu. Někdy mohou lékaři doporučit nechat předmět samovolně vyjít ven. Jindy je ale nutná okamžitá operace.
  4. Velmi krvácející zranění: Pokud se dítě poraní tak, že rána opravdu ‚teče‘, musíte se krvácení snažit okamžitě zastavit. Ideálně na ni přiložit čisté ručníky, oblečení, téměř cokoliv – ale pokud možno čisté. Tyto vrstvy je pak nutné pořádně stlačit. Silného tlaku se nebojte. Přivolání záchranné služby je samozřejmě automatické.
  5. Drobnější poranění: Klasické pády z odrážedel a kol mohou končit ‚silničním lišejem‘. Jestli je taková rána plná nečistot, je dobré ji nejprve pořádně vymýt vodou, poté ošetřit desinfekcí a zakrýt náplastí nebo obvazem. Do složitějšího krytí pan primář nedoporučuje se pouštět. Některá ‚vlhká krytí‘ obsahují stříbro nebo jiné látky, které se do rány pozvolna uvolňují.  O takovém ošetření rány by měl rozhodnout lékař. Každopádně ránu je dobré vždy zakrýt a udržovat ji tak v čistotě. 

Více detailů, rad a tipů uslyšíte, pokud si poslechnete záznam rozhovoru s primářem Dětského a novorozeneckého oddělení Pardubické nemocnice Mariánem Šenkeříkem. S tímto zkušeným pediatrem si povídala naše redaktorka Petra Lazáková.

autor: pma
Spustit audio