Dětská gynekologie. Kdy je nutné ji navštívit?

12. září 2017

Pocit z jakéhokoli „poprvé“ je velmi důležitý - první dojem totiž zásadním způsobem ovlivňuje naše další chování. Možná máte doma dospívající dcerku, možná „to“ poprvé dostala, možná se poprvé chystá na gynekologickou prohlídku. Co ji tam čeká? Je nutné zajít přímo na dětskou gynekologii? Jak se správně počítá menstruace u malých slečen? Je dobré dívky očkovat proti rakovině děložního čípku? Jak správně pečovat o intimní partie holčičích batolat a dospívajících dívek? To jsou jedny z mnoha otázek pro gynekoložku z Nemocnice s poliklinikou Karviná Ráj Kláru Jandzíkovou. V pořadu Atrium Rádia Junior ji uvítala Petra Lazáková.

Žádná tabu a hodně informací

Klára Jandzíková léčila a vyučovala dospívající slečny nejen v Karviné - Ráj, ale i na indonéském Lomboku v rámci organizace DORRA. Naše dívky jsou podle Kláry samozřejmě výrazně lépe informované o „ženských záležitostech“. Nicméně i tak je podle gynekoložky naprosto stěžejní děvčata do „ženského světa“ začleňovat od útlého věku – tedy nedělat z ničeho tabu, mluvit s nimi! Informace o menstruaci by měly být ideálně spojeny i s povídáním o sexu a otěhotnění. „A důležité je, aby rodiče později dívkám zdůraznili, že antikoncepce je sice chrání před otěhotněním, ale ne před pohlavními chorobami.“

První prohlídka

Na gynekologickou prohlídku se mohou děti dostat už v útlém věku. Poměrně častým problémem u novorozenců a batolat je srůst stydkých pysků (synechia vulvae). Jandzíková doporučuje děvčátka hodně kontrolovat, důkladně umývat a pysky od sebe pravidelně oddělovat. Právě tak lze zabránit jejich srůstu a dalším komplikacím.

Na gynekologii občas přijdou i malá děvčátka se zraněním – zapříčiněným buď pádem nebo zasunutím cizího předmětu do pochvy. Taková zranění se pak mohou projevit krvácením nebo silným výtokem. To jsou varovné signály, které by vás měly zavést na gynekologii, zvlášť pokud Vaše dcera ještě nemenstruuje.

Po první menstruaci by měla děvčata navštěvovat gynekoložku nebo gynekologa už zcela pravidelně. Není nutné objednávat se na dětskou gynekologii. Takových zařízení je v ČR poměrně málo, s dcerou můžete bez potíží zajít třeba tam, kam docházíte Vy sama.

První menstruace aneb schéma 20 + 10 + 10

První měsíční krvácení opravdu nemusí být měsíční – tedy pravidelné. Podle gynekoložky Kláry Jandzíkové je dobré si všímat, zda cyklus alespoň odpovídá tomuto schématu: 20 + 10 + 10. Jinými slovy: dívka by neměla krvácet za méně než 20 dnů, neměla by použít více než 10 vložek za den, a neměla by krvácet více než 10 dnů! Pokud toto jednoduché pravidlo dívčina menstruace nesplňuje, je vhodné o tom říct lékaři.

Očkování i pro chlapce?

V posledních letech se děvčatům nabízí očkování proti rakovině děložního čípku. Jde o součást ochrany proti vysoce rizikovým lidským typům papillomavirům (HPV). Dívky bývají ideálně očkovány ve 13 letech a pojišťovna jim toto očkování plně hradí. Nehradí ho ale chlapcům, kteří mohou infekcí HPV také onemocnět. I chlapcům mohou určité typy papillomavirů způsobit karcinom penisu nebo hlasivek.

Chcete vědět víc? Poslechněte si informace, rady a tipy zkušené gynekoložky z Nemocnice s poliklinikou Karviná Ráj Kláry Jandzíkové. V pořadu Atrium si s ní povídala Petra Lazáková.

autor: pma
Spustit audio