Děti, mladiství a alkohol

5. duben 2016

Jaké společenské podmínky mají vliv na konzumaci alkoholu u dětí? Jaké důsledky má konzumace alkoholu v této věkové skupině a jaké jsou možnosti prevence? Co zmůže zákonná regulace, jaká je role rodičů a školy? Nejen o tom v Atriu hovoří Ivan Douda s národním protidrogovým koordinátorem Mgr. Jindřichem Vobořilem.

Jindřich Vobořil patří mezi přední tuzemské odborníky na drogovou problematiku, je ředitelem Odboru protidrogové politiky Úřadu vlády České republiky a zároveň plní roli národního protidrogového koordinátora. V rozhovoru s Ivanem Doudou nejprve představil sebe a instituci, jejímž je šéfem. Objasnil, že hlavní náplň její činnosti tvoří problematika alkoholu, nealko drog, kouření a hráčství.

V diskusi zdůraznil význam prevence, léčby, spolupráce rodiny, školy a dalších společenských institucí. Nutná je také spolupráce zdravotnických a sociálních služeb. Zazněl i zajímavý názor na význam „kapesného“, které rodiče dětem poskytují a které může být potenciálně zneužito k jiným („návykovým”) účelům.

autor: Ivan Douda
Spustit audio