Děti a úrazy

12. duben 2016

Prevence úrazů by se neměla podceňovat. Jde o permanentní proces vedený rodiči, školou i trenéry. Co ale dělat, když ke zranění dítěte přece jenom dojde a je potřeba zavolat zdravotnickou záchrannou službu? Hostem Ivana Doudy v úterním Atriu Rádia Junior byl zdravotnický záchranář Mgr. Robert Kameník.

V první části diskuse popsal Robert Kameník základní strukturu Záchranné služby (ZS) a připomenul nejdůležitější telefonní číslo 155 na nejbližší stanici ZS. I v ČR je ale možné použít „americké” číslo 511, které je spojeno s linkou 119. Ne všechny výjezdy jsou skutečně nutné, ve značném procentu případů dochází ke zneužití ZS, někdy z nevědomosti, často pod vlivem alkoholu. Zbytečné volání ZS rodiči je minimální a je dobře, že rodič volá pomoc i při závažných změnách v chování dítěte.

Většina výjezdů je možná bez lékaře s dobře vyškolenými a vzdělanými paramediky. Extrémně důležité je také poskytnutí první pomoci do příjezdu ZS, zvláště při vysazení srdeční činnosti, dýchání a při velkých krváceních. Při umělém dýchání a masáži hrudníku má být u dětí stlačení hrudníku menší než u dospělých. Při tepenném krvácení lze použít cokoliv pro uzavření rány (i dočasné zaškrcení např. paže je lepší než nic). Dětská stabilizovaná poloha je na rovné podložce. Při zlomeninách se doporučuje počkat na ZS.

Zajímavý je dotaz a konstatování posluchačky, že ve Smržovce lze volat ZS i pomocí SMS. Tato možnost pro ty, kteří nemohou využít hlas, se připravuje i jinde.

autor: Ivan Douda
Spustit audio