Děsivý obr z pravěku. Jak velký byl megalodon a který žralok se mu dnes skoro vyrovná?

22. duben 2024

Kolik měřil a vážil? Které živočichy lovil? A kdy vyhynul? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Čtěte také

Naši posluchačku Justýnu zajímalo, jak vypadal megalodon. Tak ho pojďme prozkoumat! Byl to největší masožravý žralok všech dob. Dnes už na něj nenarazíte, protože dávno vyhynul. Vody brázdil v pravěku (konkrétně v třetihorách zhruba v období před 23 až 3,6 miliony lety). 

Děsivý obr

Tenhle obrovský predátor mohl měřit až 16 metrů, vážit až 50 tun a jeho hřbetní ploutev byla vysoká zhruba jako člověk. Jako u každého zvířete, které z planety vymizelo dávno v minulosti, ještě před příchodem člověka, ale nevíme, jak přesně vypadal.

Porovnání vyhynulého megalodona, největšího současného žraloka (žralok obrovský) a největšího současného dravého žraloka (žralok bílý)

Jak vypadal?

Jeho podobu můžeme pouze odhadovat na základě zkamenělých kostí a zubů. Dříve si vědci mysleli, že megalodon měl stavbu těla podobnou jako současný největší dravý žralok bílý, jen byl daleko větší. Dnes se ale domnívají, že jeho tělo bylo podlouhlejší a štíhlejší.

Porovnání zubu vyhynulého megalodona a (vlevo) a současného největšího dravého žraloka bílého (vpravo)

Čelisti tohoto obávaného lovce se podle vědců dokázaly doširoka otevřít, a megalodon tak mohl pozřít i 8 metrů dlouhou kosatku na pouhých pět skousnutí.

Jeden ze současných žijících žraloků se rozměrům megalodona blíží. Který to je a proč se ho v moři nemusíte bát? A čím se megalodon živil? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související